Hrvatska iznad europskog prosjeka po zastupljenosti žena u znanosti

Hrvatska iznad europskog prosjeka po zastupljenosti žena u znanosti

Među ženskim stanovništvom Hrvatske postotak visokoobrazovanih žena 1961. godine bio samo 0.8 %, dok je on 2011. godine bio 16.7 %

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u petak, 3. ožujka održana je panel rasprava na temu Žene i STEM (žene u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici) – hrvatski izazovi – EU perspektive koju je ususret Međunarodnom danu žena organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

U raspravi su sudjelovali hrvatski hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica parlamentarnog Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Marijana Petir, europarlamentarci Dubravka Šuica i Davor Škrlec te dvije profesorice s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Lea Skorin-Kapov i Ana Sović Kržić, dok je moderatorica bila znanstvena novinarka Tanja Rudež. Sudionici panela raspravljali su o tome je li nejednakost među spolovima i dalje uistinu toliko prisutna u našem društvu, tj. jesu li žene uistinu još uvijek u velikoj mjeri slabije zastupljene u znanstvenoj zajednici i poslovima koji se doživljavaju kao »tipično muški«.

Petir smatra da je utjecaj žena na svim područjima koristan i dobrodošao te da ga treba poticati. Ukazala je na činjenicu da su žene danas puno aktivnije u svim područjima gospodarstva i društva općenito, pa tako i u znanosti, navodeći podatke Državnog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je među ženskim stanovništvom Hrvatske postotak visokoobrazovanih žena 1961. godine bio samo 0.8 %, dok je on 2011. godine bio 16.7 %.

Zastupnica Petir je istaknula i pohvalila i činjenicu da Hrvatska u gotovo svim statističkim podacima po pitanju zastupljenosti žena u spomenutim područjima prednjači pred europskim prosjekom. Naime, u 2013. godini, sedam država članica, među kojima je i Hrvatska, imale su veći postotak ženskih znanstvenica i inženjera u ukupnom broju radno osposobljenih u odnosu na muškarce. »Prema statističkim podacima iz 2012., europski standard je 33 % zastupljenosti žena, a Hrvatska spada među one zemlje u kojima je taj prosjek iznad 40 %«, istaknula je Petir pozivajući se na studiju Europske komisije She figures 2015.

Marijana Petir smatra i kako Europski parlament čini velike napore u vidu poticanja djevojčica, djevojaka i žena da se bave znanošću, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom, no svaka država članica mora napraviti svoj dio posla kako bi se implementirale sve inicijative i kako bi se stereotipi mogli uspješno nadvladati. »Mišljenja sam da se stereotipi brišu obrazovanjem i upoznavanjem različitosti, a ne potpunim uklanjanjem razlika među spolovima«, kazala je zastupnica Petir.

»Svjedoci smo globalnog rasta brojnih inicijativa koje motiviraju djevojčice i mlade djevojke za zanimanja u ICT sektoru, ali ono što se meni čini zabrinjavajućim jest to da unatoč velikoj sklonosti prema prirodnim znanostima, tehnologiji, inženjerstvu i matematici u ranoj dobi, žene kasnije u životu napuštaju ova područja, a istraživanja kao razlog navode faktore poput stereotipnog i neravnopravnog predstavljanja žena u popularnoj kulturi, ali i probleme na koje nailaze prilikom “vraćanja” na posao nakon porodiljinog dopusta. Također, prema podacima Eurostata, u Europi žene u prosjeku zarađuju 16 % manje nego njihovi muški kolege na istim poslovima, dok je u Hrvatskoj žene zarađuju 18 % manje. Mislim da su to problemi čijem rješavanju trebamo aktivno pristupiti«, zaključila je Petir. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni