Hrvatska dobiva Zavod za personaliziranu medicinu

Hrvatska dobiva Zavod za personaliziranu medicinu

(Foto: Vlada RH)

Osnovni cilj projekta je smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti, povećati stopu preživljavanja i poboljšati kvalitetu života onkoloških bolesnika

U Banskim dvorima u četvrtak je potpisan Memorandum o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i švicarske farmaceutske tvrtke Roche na projektu „Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja”.

Memorandum su u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Uprave F. Hoffmann – La Roche AG Christopha Franza potpisali ministar zdravstva Milan Kujundžić, direktor tvrtke La Roche Hrvatska Milorad Gošev i prokurist Objedinjene strategije međunarodnih poslova tvrtke Roche dr. Dražen Jeleč.

Kako je rečeno, osnovni cilj projekta je smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti, povećati stopu preživljavanja i poboljšati kvalitetu života onkoloških bolesnika.

Projekt će omogućiti znatan iskorak s dosadašnjeg pristupa jedna metoda liječenja jednaka za sve prema personaliziranoj zdravstvenoj skrbi, koja se temelji na sveobuhvatnom genskom profiliranju i usporedbi velikih količina podataka iz svakodnevne liječničke prakse. Zahvaljujući takvom testiranju onkolozi će moći primijeniti odgovarajuće i najbolje personalizirano liječenje jer će imati uvid u specifične genske mutacije koje su različite kod svakog bolesnika.

Potpisani Memorandum omogućava i osnivanje Nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu u koji će tvrtka Roche uložiti 90 milijuna kuna , a educirat će se i zaposliti 30 zdravstvenih djelatnika.

Ministar Kujundžić zahvalio je tvrtki Roche što je hrvatske pacijente sa spinalnom mišićnom atrofijom uvrstila u svoju kliničku studiju i koji se sada liječe novim učinkovitijim lijekom te što osniva Zavod za personaliziranu medicinu u Hrvatskoj.

„Ako imamo u vidu da postoje samo dva takva centra u Europi, a Hrvatska će biti zemlja s trećim centrom onda je to s jedne strane izazov, s druge velika prilika, a s treće strane i vjerojatnost da ćemo napraviti iskorak za pacijente ne samo u Hrvatskoj, nego i šire“, rekao je ministar Kujundžić. Naglasio je da će se svi oboljeli od malignih bolesti testirati i nakon toga će se odrediti za njih najpreciznije liječenje. Liječenje će pokrivati HZZO.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da je potpisivanje Memoranduma o suradnji važan za hrvatsku medicinu, zdravstvo i hrvatske pacijente.

„Današnje potpisivanje Memoranduma o suradnji je izrazito važno, ne samo što donosi 90 milijuna kuna u prvoj fazi za financiranje posebnog laboratorija koji će biti u KBC-u Zagreb, nego i zato što omogućuje hrvatskim pacijentima jedan novi inovativni pristup utemeljen na personaliziranoj medicini i učinkovitijem liječenju od malignih bolesti. Sve je to dio i naše nacionalne strategije , ne samo razvoja zdravstva, nego i nacionalne strategije prevencije raka“, rekao je Plenković.

Uz brojne liječnike svečanom potpisivanju Memoranduma nazočio je i ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

„Zagreb je treći centar personalizirane medicine u Europi. Odabran je zbog kvalitete liječničkog kadra, znanstvenih postignuća hrvatskih liječnika i uređenog zdravstvenog sustava. Jako nam puno znači što se 90 milijuna kuna ulaže za izgradnju laboratorija u okviru KBC -a Zagreb kao najveće institucije u državi, institucije nulte kategorije i bolničke institucije koja ima najveću kliniku za onkologiju. Mi već sada radimo personaliziranu medicinu, taj proces je krenuo, ali ovo će biti pojačanje cijelog procesa na nacionalnoj razini za to imamo stručnjake i iskustvo“, rekao je za ZG-magazin prof. dr. Ćorušić.

Opremljeni laboratorij površine 700 četvornih metara u sklopu KBC-a Zagreb otvorit će se do početka ljeta iduće godine.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni