Hrvatska dobiva kirurški robotski sustav vrijedan 12 milijuna kuna

Hrvatska dobiva kirurški robotski sustav vrijedan 12 milijuna kuna

„Vjerujem da ćemo robotsku kirurgiju razvijati ne samo na KBC-u Zagreb, gdje će robot biti instaliran, već će se na Rebru, kao vodećoj hrvatskoj kući napraviti Nacionalni robotski centar i vrata će biti otvorena stručnjacima iz Rijeke, Splita, Osijeka i zagrebačkih kliničkih bolnica koji će ondje imati edukaciju, naučit će izvoditi te operacije i sutra ih obavljati u svojim bolnicama”, rekao je ministar Kujundžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i Andre Philippe Revenu iz tvrtke TransEnterix Europe S.a.r.l potpisali su ugovor o nabavi robotskog kirurškog sustava u vrijednosti 12 milijuna kuna.

Riječ je o prvom robotskom kirurškom sustavu u Hrvatskoj koji će biti smješten u Klinici za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a edukacija na njemu provodit će se za više hrvatskih centara.

Daljinski upravljani robotski sustav proizvođača Transenterix Italia S.R.L sposoban je izvoditi minimalno invazivne kirurške zahvate u različitim kirurškim strukama, kao što su urologija, opća kirurgija, ginekologija i kirurgija toraksa. Nabava robotskog kirurškog sustava financirana je bespovratnim EU sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kako je rečeno, uvođenjem robotskog kirurškog sustava Republika Hrvatska slijedi europske i svjetske trendove u minimalno invazivnoj kirurgiji, ali je i prvi korak u realizaciji Nacionalnog centra za medicinsku robotiku.

„Više puta sam rekao kako Hrvatska medicina u velikoj većini ne zaostaje za svjetskom. Nažalost, u robotskoj kirurgiji smo malo zaostali jednim dijelom, drugim dijelom nismo, dapače prednjačimo u svijetu“, istaknuo je ministar Kujundžić. Dodao je kako nema niti jedne zemlje, pogotovo u EU da nije počela koristiti robote u operacijama koji su ne budućnost, nego sadašnjost medicine.

„Vjerujem da ćemo robotsku kirurgiju razvijati ne samo na KBC-u Rebro, gdje će robot biti instaliran, već će se na Rebru, kao vodećoj hrvatskoj kući napraviti Nacionalni robotski centar i vrata će biti otvorena stručnjacima iz Rijeke, Splita, Osijeka i zagrebačkih kliničkih bolnica koji će ondje imati edukaciju, naučit će izvoditi te operacije i sutra ih obavljati u svojim bolnicama”, rekao je ministar Kujundžić. Dodao je da će kirurški robotski sustav u KBC-u Zagreb biti instaliran do kraja godine.

Neurokirurg Darko Chudy iz KB Dubrava je istaknuo kako je robotska kirurgija imperativ budućnosti i bit će još prisutnija u operacijskim dvoranama. Dodao je kako se liječnici moraju upoznati s tehnikom, jer današnja operacijska dvorana se razlikuje od one od prije dvadeset godina te će se sljedećih deset godina još više razlikovati.

„Tehnike idu naprijed. Sve naše uspjehe u operacijskim dvoranama možemo pripisati ne samo znanju iz područja medicine, nego i unaprjeđenju tehnike, a robotika u kirurgiji je neminovnost sutrašnjice“, rekao je doktor Chudy.

Predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, Željko Kaštelan je istaknuo kako je u svijetu danas instalirano nekoliko tisuća robotskih kirurških sustava, ali ih malo ima u našem okruženju.

„Ovaj iskorak u hrvatskoj medicini će doprinijeti vrhunskom kirurškom liječenju bolesnika, ali i omogućiti liječnicima da prakticiraju novu tehnologiju, otvorit će novu perspektivu za mlade liječnike, jer će moći primjenjivati novu tehnologiju u liječenju bolesnika”, rekao je Kaštelan koji je naveo podatak da se u SAD-u 80 posto pacijenata oboljelih od raka prostate uspješno liječi kirurškom zahvatom uz pomoć robota.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni