Hrvatska dobila prvu predsjednicu

Hrvatska dobila prvu predsjednicu

Izborna razlika između kandidata samo 1,48 posto

Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako nema mjesta trijumfalizmu, već se odmah kreće s poslom za bolju Hrvatsku. Obećala je građanima da će Hrvatska biti prosperitetna i među najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta

Iako je većina anketa predviđala da će u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijediti dr. Ivo Josipović s neznatnom razlikom dogodilo se suprotno. Hrvatska je prvi put dobila predsjednicu – Kolindu Grabar – Kitarović. Ona je osvojila je 50,74 posto, a Ivo Josipović 49,26 posto glasova hrvatskih birača. Prema još privremenim rezultatima razlika je samo 1,48 posto, na temelju podataka s 99,98 posto obrađenih biračkih mjesta. Prvi put u povijesti smijenjen je predsjednik, odnosno nije uspio dobiti i drugi mandat.

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović čestitao je novoj predsjednici, dodajući kako je na ovim izborima u kojima čak i ovakva mala razlika u broju glasova donosi pobjedu, pobijedila demokracija. Iz njegovog stožera poručili su kako su izgubili bitku, ali ne i rat. Hrvatski premijer Zoran Milanović je, kada se još nije znalo tko je osvojio više glasova, izjavio da smo korak od „povratka kriminalne zadruge na vlast“. Dodao je da je Grabar-Kitarović vodila sektašku kampanju te podsjetio da izvršnu vlast i dalje ima Vlada, a ne predsjednik ili predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako nema mjesta trijumfalizmu, već se odmah kreće s poslom za bolju Hrvatsku. Obećala je građanima da će Hrvatska biti prosperitetna i među najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta. Posebno je zahvalila glasačima u Bosni i Hercegovini i ostatku svijeta te braniteljima u Savskoj koje je već iste večeri posjetila, a oni su njezinu pobjedu proslavili vatrometom.

U Mostaru glasovali i tijekom noći

Ovi izbori ostat će zapamćeni po više toga, visokoj izlaznosti od 59,06 posto odnosno 2 258 801 građana, minimalnoj razlici između kandidata, povratku desnice na predsjedničku funkciju nakon 15 godina, smjeni aktualne vlasti te glasovanju u Mostaru i nakon redovnog zatvaranja biračkih mjesta. Iako je bilo poznato da smo dobili novu predsjednicu, građane Mostara to nije spriječilo da tijekom noći čekaju u redu za glasanje. Do gužvi na biralištima u BiH došlo je zbog blokade kompjuterskog sistema i nemogućnosti izdavanja potvrda za glasanje zbog čega je došlo do redova na biračkim mjestima. Ipak, o pobjedi Grabar-Kitarović nisu presudili utjecali glasovi iz dijaspore već i oni iz Hrvatske.

Josipović je u prvom krugu pobjeđivao u većim gradovima, no ovog puta je izgubio Split, Osijek, Zadar i Sisak. Čak 2,71 posto birača poništilo je listić, u odnosu na prvi krug kada ih je to učinilo 1,56 posto. Dio birača sigurno je to učinilo na temelju poziva Ivana Sinčića, te tako spriječio pobjedu aktualnog predsjednika. Očito je HDZ uspješno mobilizirao svoje birače te su postigli ono u što su mnogi analitičari sumnjali. (I. C. / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni