Hrvatska će dobiti prvu etičnu banku

Hrvatska će dobiti prvu etičnu banku

U prvom planu ove banke u Hrvatskoj biti će održiva poljoprivreda, proizvodne i prerađivačke djelatnosti, energetika, informatičke usluge i inovacije, najavio je Jeras i rekao je kako trenutačno traje proces registracije nove banke pri Hrvatskoj narodnoj banci

Jeftiniji krediti i poslovanje bez naplate naknada za tekuće i žiro račune, ono je što dugi niz godina u svijetu nude etične banke. Riječ je o bankama koje 90 posto svojih prihoda moraju reinvestirati u zajednicu i koje za cilj imaju pružiti povoljan pristup financiranju poduzetnika. Uskoro će i hrvatski građani i poduzetnici moći koristiti usluge etične banke, koja bi s radom trebala početi krenuti početkom 2015. godine.

U Hrvatskoj je registrirana Zadruga za etično financiranje, koja je u svibnju ove godine primljena u Federaciju europskih etičnih i alternativnih banaka

To je na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća Komore Zagreb najavio Goran Jeras, jedan od pokretača etičnog bankarstva u Hrvatskoj. Jeras je napomenuo kako će poduzetnici moći očekivati kamate od dva do tri posto, a banka će prema klijentima imati individualni pristup, posebno po pitanju procjene rizičnosti ulaganja.

Tim hrvatskih stručnjaka posljednjih nekoliko godina intenzivno radi na osnivanju etične banke u Hrvatskoj, a za sada je registrirana Zadruga za etično financiranje, koja je u svibnju ove godine primljena u Federaciju europskih etičnih i alternativnih banaka. „To je veliko priznanje za sve nas s obzirom da još nismo registrirani kao banka. No, oni su prepoznali naš trud, posebno u pogledu osmišljavanja prve bankarske platforme na svijetu, koja je namijenjena isključivo etičnim bankama. Riječ je o softverskoj platformi, koja nije postojala za etične banke i to je predstavljalo određeni problem“, istaknuo je Jeras.

On je naglasio kako postoje brojni mitovi o etičnim bankama, od onih da su namijenjene za siromašne, da vlasnici moraju biti bogataši, mitovi kako su u Hrvatskoj nemoguće niske kamate te da postoji nevoljkost banaka da ulažu u start-upove. „Etične banke gledaju je li projekt društveno koristan, ekonomski i ekološki održiv. One imaju blizak odnos s klijentima, jer ako ste korisnik usluga banke onda imate pravo vidjeti u što sve to banka ulaže novac“, objašnjava Jeras. U prvom planu ove banke u Hrvatskoj biti će održiva poljoprivreda, proizvodne i prerađivačke djelatnosti, energetika, informatičke usluge i inovacije, najavio je Jeras i rekao je kako trenutačno traje proces registracije nove banke pri Hrvatskoj narodnoj banci.

Reforme Hrvatske gospodarske komore

Luka Burilović
Luka Burilović

Osim o osnivanju prve etične banke u Hrvatskoj na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća Komore Zagreb, bilo je riječi i o reformi Hrvatske gospodarske komore (HGK). „Sutra ćemo predstaviti reformu i reorganizaciju HGK. Ne možemo smetnuti s uma što se dogodilo u Komori. Ugled se stvara godinama, a može se uništiti vrlo brzo, no mi povjerenje moramo vratiti. Sutra ćemo predstaviti novu organizacijsku shemu i obećajem kako će Komora u budućnosti biti puno spremnija odgvoriti na nove izazove u gospodarstvu“, najavio je predsjednik HGK-a Luka Burilović.

On je naglasio kako HGK mora u budućnosti biti aktivni kreator hrvatske gospodarske politike, a posebno je istaknuo važnost uspostavljanja gospodarske diplomacije. Po njemu upravo bi gospodarska diplomacija trebala postati alternativa klasičnoj diplomaciji, a klasična diplomacija mora postati promotor domaćih gospodarstvenika. Burilović je pohvalio rad Komore Zagreb, ali i zagrebačkih poduzetnika. „Gospodarstvenici, vi ste zaslužni što Hrvatskoj voda nije došla do grla. Šest godina smo u recesiji, bez jasne vizije kako ćemo iz nje izaći. Nijedna Vlada do sada nije napravila strateške reforme, koje su nužne da bi Hrvatska izašla iz krize. Vidljiv je oporavak u Europi pa se nadam da ćemo i njega preuzeti kako smo preuzeli i krizu“, zaključio je Burilović.

Valentina Vukoje

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni