Hrvatska bi do kraja 2020. trebala odvojeno sakupljati 50 % otpada!

Hrvatska bi do kraja 2020. trebala odvojeno sakupljati 50 % otpada!

(Ministar Ćorić tijekom obraćanja okupljenima)

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma u utorak je održana konferencija namijenjena predstavnicima županija, gradova i općina pod nazivom Zagospodarimo otpadom, kojom se želi ukazati na važnost učinkovitog zbrinjavanja otpadom. Na konferenciji je sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prema riječima ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, Hrvatska bi do kraja 2020. trebala odvojeno sakupljati 50 posto otpadnog papira, plastike i metala, te 60 posto do 2022., a cilj im je do tada i izgradnja 11 centara za gospodarenjem otpadom. Da sada je 401 jedinica lokalne samouprave donijela plan gospodarenjem otpada te su bile u mogućnosti prijaviti se na natječaje EU fondova za financiranje infrastrukture.

»Prije desetak godina u Zagrebu smo sanirali Jakuševac po najmodernijoj tehnologiji gdje proizvodimo 3 MW struje od zbrinjavanja otpada«, rekao je gradonačelnik Bandić te dodao da je u Zagrebu 2009. napravljen mehaničko-biološki pročistač otpadnih voda, donesena je Odluka o Centru za gospodarenjem otpada, a trenutno se radi na pronalaženju lokacije za drobilicu građevinskog materijala i kompostanu te sortirnicu.

U panelu »(Ne)moguća misija« svoja su iskustva o tome kako na najbolji mogući način građanima omogućiti razvrstavanje otpada iznijeti gradonačelnici Pule Boris Miletić i Zaprešića Željko Turk te načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić. Ovo je prva konferencija o održivom gospodarenju otpadom na kojoj su sudionici imali mogućnost putem pametnih telefona postaviti pitanja na koja su odgovarali ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i drugi. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni