Hrvatska bi 2103. mogla povući 450 milijuna eura iz fondova EU-a

Kako je rečeno, već 2013. godine iz strukturnih fondova Europske unije Hrvatska bi mogla povući 450 milijuna eura, a u razdoblju od  2014. do 2020. ukupno oko 13,7 milijardi eura. No,da bi se došlo do tih sredstava, potrebno je imati kvalitetne, perspektivne i dobro pripremljene projekte, kako infrastrukturne, tako i one poduzetničke

Strukturni fondovi Europske unije koji će Hrvatskoj biti dostupni njezinim punopravnim članstvom u Uniji, a to bi trebalo biti 1. srpnja 2013. godine, bili su središnja tema sjednice proširenog saziva Gospodarskoga vijeća Komore Zagreb koja je u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana prošlog tjedna.

Cilj je bio informirati gospodarstvenike o financijskim i programskim mogućnostima koje se otvaraju punopravnim članstvom Hrvatske u Europskoj uniji, o čemu su  govorili pomoćnici ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Helga Bubanović Devčić i Matija Derk. U okviru središnje teme bilo je riječi o sustavu upravljanja i kontrole korištenja strukturnih instrumenata u razdoblju od 2007. do 2013., s naglaskom na ulozi i odgovornosti državne administracije, posebice u dijelu pripremnih aktivnosti, te o procesu programiranja za financijsku perspektivu 2014. – 2020.

Kako je rečeno, već 2013. godine iz strukturnih fondova Europske unije Hrvatska bi mogla povući 450 milijuna eura, a u razdoblju od  2014. do 2020. ukupno oko 13,7 milijardi eura, od čega  67,9 posto za provedbu kohezijske politike. No,da bi se došlo do tih sredstava, potrebno je imati kvalitetne, perspektivne i dobro pripremljene projekte, kako infrastrukturne, tako i one poduzetničke.

Naglasci izlaganja stavljeni su na institucionalni okvir  i ciljeve, posebice na koordinacijsko tijelo koje će u razdoblju 2014. – 2020. voditi računa o svim sredstvima koja će se povlačiti iz fondova Europske unije. Hrvatske institucije se moraju usmjeriti na ciljeve koje žele postići, a koji trebaju biti usklađeni s ciljevima EU definiranima u dokumentu Europa 2020. Posebno je istaknuta važnost stvaranja zaliha projekata kako bi se povećale mogućnosti za povlačenje sredstava rezerviranih za  Hrvatsku. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni