Hrvatima ograničena mogućnost zapošljavanja u Njemačkoj

U skladu sa zakonodavstvu EU-a o izdavanju radnih dozvola, pristup njemačkom tržištu rada tijekom prijelaznog razdoblja od dvije godine i dalje bi ostao ograničen za radnike iz Hrvatske, rekao je glasnogovornik Njemačke vlade Steffen Seibert

Pristup njemačkom tržištu rada za hrvatske građane bit će onemogućen najmanje dvije godine nakon planiranog ulaska Hrvatske u Eropsku uniju  1. srpnja ove godine, priopćila je Vlada SR Njemačke jučer nakon redovite sjednice, a prenio HRT.

U skladu sa zakonodavstvu EU-a o izdavanju radnih dozvola, pristup njemačkom tržištu rada tijekom prijelaznog razdoblja od dvije godine i dalje bi ostao ograničen za radnike iz Hrvatske, rekao je glasnogovornik Njemačke vlade Steffen Seibert.

No i dalje će, kao i dosada vrijediti izuzeci za određene grupe koje ni nakon 1. srpnja neće trebati radne dozvole za zaposlenje u Njemačkoj.

Prvenstveno se to odnosi na akademski obrazovane građane koji u Njemačkoj pronađu radno mjesto odgovarajuće njihovoj naobrazbi. Njemačko tržište rada bit će otvoreno i onim naučnicima koji u Njemačkoj žele izučiti neko zanimanje u trajanju od najmanje dvije godine kao i za sezonske radnike koji i dalje mogu u Njemačkoj raditi šest mjeseci godišnje bez izdavanja radne dozvole, objasnio je Seibert.

Pristupni pregovor Hrvatske s EU-om trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja ove godine pod uvjetom da ga ratificiraju sve članice. U Njemačkoj je ratifikacijski proces započeo lani u kolovozu i to iziskuje prilagodbu zakonika SR Njemačke.  Njemačka je u sklopu posljednjih proširenja EU-a maksimalno iskoristila prijelazno razdoblje tijekom kojeg je omogućeno zatvaranje vlastitog tržišta rada za građane novih članica Unije.

Za radnike iz zemalja koje su 2004. pristupile Europskoj uniji (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Estonija, Litva, Latvija) Njemačka je iskoristila maksimalni rok pa je blokada njemačkog tržišta rada ukinuta tek 2011. nakon sedam godina. Za Rumunjsku i Bugarsku, koje su Uniji pristupile 2007., ograničen pristup tržištu rada još je uvijek na snazi. (hrt / zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni