Hrvati odlučili: Brak je zajednica muškarca i žene

Hrvati odlučili: Brak je zajednica muškarca i žene

„ZA“ zaokružilo 946.433 birača! Pula – 63,64% „PROTIV“, SPLIT – 68,12% „ZA“

Na prvom narodnom referendumu koji je održan u nedjelju, 946.433 birača (65,87 %) izjasnilo se za to da u Ustav uđe odredba po kojoj je brak zajednica žene i muškarca, dok je protiv bilo njih 481.534 (33,51 %), objavilo je danas Državno izborno povjerenstvo nakon obrade podataka sa svih glasačkih mjesta.

Prema nepotpunim službenim rezultatima referenduma glasovanju je pristupilo 1.436.835 birača (37,90 %), odnosno tek nešto više od trećine upisanih, a glasovala su 1.436.163 birača, odnosno 37,88 %. Važećih listića bilo je 1.427.967 (99,43 %), a nevažećih 8.196 (0,57 %).

Zanimljiva je distribucija glasova prema županijama, odnosno najvećim hrvatskim gradovima. ‘PROTIV’ se tako najviše glasovalo na krajnjem sjeveru i krajnjem zapadu zemlje, dok se ‘ZA’ najviše glasovalo u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

‘PROTIV’ se, gledamo li veće gradove, najviše glasovalo u Puli (63,64%), Rijeci (59,27%), Čakovcu (58,95%) te Varaždinu (56,94%).

Najviše ‘ZA’ zaokružilo se u gradovima Splitu (68,13%), zatim Zadru (64,62%), Osijeku (62,86%) te Zagrebu (55,90%). Zanimljiv je i primjer Imotskog gdje je gotovo 95% birača zaokružilo – ‘ZA’.

Iz DIP-a su također poručili da nisu zabilježene veće poteškoće tijekom održavanja referenduma. Ono što sada slijedi jest razdoblje od 48 sati tijekom kojega se mogu uložiti žalbe, nakon čega će, ako žalbi ne bude, rezultati postati – službeni. Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin najavio je na konferenciji za novinare, na kojoj su i predstavljeni rezultati referenduma, da će u idućih, najdulje osam dana, biti poznati konačni rezultati državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka.

Milanović: Nismo ni bolji, ljepši ni pametniji

milanovic_bbcNakon sjednice osječkog Gradskog vijeća premijer Zoran Milanović na zamolbu novinara da komentira rezultate jučerašnjega referenduma, kazao je kako ne može komentirati motive ljudi, koji su glasovali za referendumsko pitanje. Dodao je da referendum nije ni na koji način povezan s Vladinom politikom, niti je brak u Hrvatskoj zakonom definiran drugačije nego kao zajednica muškarca i žene, niti je to itko namjeravao promijeniti.

Žao mi je zbog jučerašnjeg referenduma, jer mislim da s njim nismo bolji, ljepši ni pametniji, i da nismo odlučili ništa, poručio je Milanović.

Na upit novinara koja je najveća novost u prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu premijer je odgovorio da se zajednice, koje se ne nazivaju brakom, izjednačavaju u pravnom i materijalnom statusu s brakom, što, uz ostalo, uključuje pravo na nasljeđivanje i druge oblike pravnog uređivanja određenog odnosa koji činjenično postoji, a što imaju sve europske države.

Ocijenio je kako taj zakon, koji ne predviđa mogućnost usvajanja djece, predstavlja veliki korak naprijed u pravu manjina, istospolnih zajednica, što je bilo najavljeno u izbornoj kampanji, a sada se provodi, neovisno o jučerašnjem referendumu.

„Tradicija je prevagnula“

Nakon prospavane noći svoj je komentar dao predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekavši: Ostaje obaveza hrvatskog društva prema Ustavu, ali, nadam se, i prema društvenim vrijednostima koje želimo graditi i živjeti, da se zaštite sve manjine u društvu i da žive slobodno, odgovorno, u toleranciji i zajednici. Bez toga je teško govoriti o napretku cijelog društva.

josipovicPredsjednik Republike Ivo Josipović smatra da jučerašnje referendumsko ‘ZA’ ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca ne znači da je Hrvatska preko noći postala netolerantno društvo, iako takvih pojava ima, te poručio da se svi trebamo suočiti i riješiti stvarne probleme – siromaštvo, besperspektivnost i nezaposlenost, jer su oni najbolja podloga za ekstremizam.

„Prema tome, nikako ne bih pristao na kvalifikaciju da su svi oni koji su glasali ‘ZA’ netolerantni, fašistoidni ili građani koji ne trpe druge. Rekao bih da je možda ipak prevagnula tradicija i osjećaj tradicionalnosti. A, to što on ima za posljedicu nešto što možda većina nije željela isto također treba uzeti u obzir“, rekao je.

Inozemni mediji: Hrvati zabranili istospolne brakove

Britanska agencija Reuters piše da su se građani velikom većinom odlučili za definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, što je rezultat koji, po toj agenciji, nije iznenađujući u konzervativnoj zemlji u kojoj se 90 posto stanovništva izjašnjava kao katolici.

Svjetski mediji u nedjelju navečer objavili su da su se hrvatski građani odlučili da se u Ustav unese da je brak životna zajednica muškarca i žene, pri čemu veći dio njih zaključuje da su građani odlučili zabraniti istospolne brakove, te naglašava da je inicijativu poduprla Katolička crkva.

Francuska agencija France presse piše kako su Hrvati glasovali za promjenu Ustava kako bi se spriječio homoseksualni brak, a da su građani generalno pokazali slab interes za referendum. Dodaje da je iznimno utjecajna Katolička crkva dala punu potporu organizaciji tog referenduma.

Austrijska agencija APA naglašava da je Građanska inicijativa U ime obitelji preventivno htjela spriječiti da zajednica homoseksualnih parova ikad može biti nazvana brakom.

ABC News kaže da se radi o velikoj pobjedi konzervativaca, uz potporu crkve, te da rezultat znači da će se Ustavom zabraniti istospolni brak.

Britanski BBC kaže da je Crkva snažno podupirala glasovanje “za”.

Generalna ocjena većine medija je i da je referendum duboko podijelio Hrvatsku. (hrt / zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni