HRT ukida 11 dopisništava!

HRT ukida 11 dopisništava!

Ukidanju dopisništava će prethoditi raspisivanje natječaja za dopisnike, a do natječaja svi zainteresirani za ta mjesta proći će obuku nakon koje će biti osposobljeni za obavljanje zadataka u skladu sa zahtjevima suvremene multimedijske tehnologije

Hrvatska radiotelevizija ukida 11 dopisništava u Hrvatskoj. Odluke stupaju na snagu od 1. srpnja do 1. kolovoza 2014. godine. Trebala bi biti ukinuta dopisništva Karlovac, Koprivnica, Krapina, Nova Gradiška, Sisak, Virovitica, Metković, Gospić, Požega, Slavonski Brod, Županja, a 51 zaposlenik među kojima i brojni novinari ostaju bez posla.

Sa HRT-a je stiglo i objašnjenje tog postupka: „Proces restrukturiranja HRT je nužan, već je započeo i podrazumijeva brojne promjene u organizacijskom smislu. Glavni cilj restrukturiranja HRT je što prije, a najkasnije do 2017. osigurati efikasno poslovanje čiji operativni poslovi neće prelaziti 95 posto ukupnih prihoda, da bi se omogućio održivi razvoj i kontinuirano unapređenje javne vrijednosti koju nudi multimedijski servis. Plan restrukturiranja HRT-a, prihvaćen od strane Vlade RH obuhvaća sve organizacijske segmente HRT-a, koji će se provoditi u etapama. Neće se ukinuti poslovi koji se sada obavljaju u dopisništvima, već će se promijeniti organizacija rada, zahtjevi stručnosti obavljanja tih poslova i tehnologija. Ukidanju dopisništava će prethoditi raspisivanje natječaja za dopisnike, a do natječaja svi zainteresirani za ta mjesta proći će obuku nakon koje će biti osposobljeni za obavljanje zadataka u skladu sa zahtjevima suvremene multimedijske tehnologije. Čitava RH i dalje će biti pokrivena od strane HRT-a, a gledatelji neće niti u kojem trenutku biti zakinuti za sve relevantne informacije, kako nacionalnog, tako regionalnog i lokalnog karaktera. Što se tiče zaposlenika koji neće proći na natječaju za dopisnike, razmotrit će se mogućnost zaposlenja ili osposobljavanja za rad na drugim poslovima“.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pak drže da se radi o „neobjašnjivoj odluci glavnog ravnatelja HRT-a“ te smatraju da je skandalozno da su tu vijest (kao i kolege u Sarajevu i Mostaru) saznali iz medija.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pak drže da se radi o „neobjašnjivoj odluci glavnog ravnatelja HRT-a“ te smatraju da je skandalozno da su tu vijest (kao i kolege u Sarajevu i Mostaru) saznali iz medija.

Smatraju kako su dopisništva HRT-a neovisno o veličini, krvotok su i dragocjeni resurs HRT-a koji od prije 13 mjeseci emitira na četiri televizijska kanala, a četvrti je informativni. Stoga tim nelogičnijom ocjenjuju odluku Ravnateljstva da se poveća proizvodnja a smanjuju kapaciteti za nju. HND i Sindikat smatraju da je ova je odluka štetna za HRT kao javni nacionalni servis koji i Ugovorom s Vladom RH ima velike obveze u regionalnom programu. Zaposlenici manjih dopisništava, među njima i novinari, uz dnevni informativni program su temelj proizvodnje programa za mnoge cijenjene i gledane emisije, kao More, Plodove zemlje, Regionalni Dnevnik, županijske panorame, Manjinski mozaik, Dobro jutro Hrvatska, Prizma, Mir i dobro, Hrvatska uživo, Vijesti iz kulture itd. Uvjereni su da će namjera da se ugase mala dopisništva i umjesto njih, ostavi jedan čovjek koji bi trebao biti i novinar, snimatelj i montažer – itekako utjecati na buduću kvalitetu i kvantitetu izvještavanja s područja koja su dopisništva do sada pokrivala.

Teško će se pokrivati regionalni TV centri

Uz ostanak istih programskih zahtjeva koje HRT ima prema Zakonu o HRT-u i prema Ugovoru s Vladom, teritorijalno velika područja (primjerice Liku, Podravinu, zapadnu Slavoniju, Banija i Kordun, dolinu Neretve), vrlo teško će moći pokrivati veći RTV centri. Nisu Hrvatska samo Zagreb i regionalni centri. Teško će biti izvijestiti o dnevnim događajima za potrebe mnogobrojnih dnevnih informativnih emisija a onda će emisije Religijskog, Znanstvenog, Kulturnog, Mozaičnog, Sportskog i Zabavnog programa koje su se umnogome oslanjale na višeminutne reportaže, priloge i izvještaje ostati bez vrlo važnih dijelova sadržaja na kojima temelje višegodišnju kvalitetu. Osim toga, u HND-i  SNH-u se pitaju zaslužuju li pretplatnici HRT-a iz manjih mjesta da zbog ove dvojbene odluke ostanu bez mogućnosti da se i o njihovim problemima i sudbinama govori na nekom od programa HRT-a?

„Takozvani proces restrukturiranja na HRT-u itekako je potreban, ali HND i SNH žele i ovog puta upozoriti na potrebu da se zaštite novinari i ostalo kreativno osoblje koje proizvodi cjelokupni program. No kako se čini – oni su prvi na listama za otpust. No, zato javnost nikad nije dobila točan odgovor koliko je novih ljudi zaposleno u različitim stručnim službama tzv. Bloka 30. HRT postoji zbog programa, zbog gledatelja i nezamjenljive funkcije javnog medijskog servisa za informiranje građana i za cjelokupnu hrvatsku kulturu i društvo. Stoga apeliramo na jasno i transparentno obrazloženje ove odluke Ravnateljstva koja je zbog pitanja koje otvara malo kome jasna“, stoji u zajedničkom priopćenju koji potpisuju za Izvršni odbor Ogranka HND-a pri HTV-u Sanja Mikleušević Pavić, predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjednik SNH Anton Filić. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni