HRT počeo s emitiranjem 3. programa

HRT počeo s emitiranjem 3. programa

Novi kanal nacionalne televizije krenuo je u velikom stilu, dvodnevnim filmskim maratonom u sklopu kojeg će biti emitirana mnoga kvalitetna filmska ostvarenja renomiranih redatelja / Iz HRT-a poručuju kako su novim programom gledatelji HRT-a za isti iznos pristojbe dobili novi kanal namijenjen sadržajima iz kulture, umjetnosti i znanosti

Hrvatska radio televizija u subotu je počela s emitiranjem svojeg 3. televizijskog programa. Novi kanal nacionalne televizije krenuo je u velikom stilu, dvodnevnim filmskim maratonom u sklopu kojeg će biti emitirana mnoga kvalitetna filmska ostvarenja renomiranih redatelja. Iz HRT-a poručuju kako su novim programom gledatelji HRT-a za isti iznos pristojbe dobili novi kanal namijenjen sadržajima iz kulture, umjetnosti i znanosti.

Subotnji maraton počinje sugestivnom ratnom dramom Zapadno bojište 1918. njemačkog redatelja Georga Wilhelma Pabsta, a nastavlja se jednom od najpotresnijih drama snimljenih pedesetih  u Hollywoodu – klasikom Mjesto pod suncem (uloge: Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Shelley Winters, Anne Revere, Keefe Brasselle, Fred Clark). Ovo kultno ostvarenje nagrađeno je sa čak šest Oscara te Zlatnim globusom za najbolji film.

Filmofili će zasigurno uživati u remek-djelu talijanskog neorealizma Kradljivci bicikla koje potpisuje slavni redatelj i glumac Vittorio de Sica, a nakon toga slijedi prava poslastica za ljubitelje vesterna – Posljednji sumrak s Kirkom Douglasom i Rockom Hudsonom u glavnim ulogama.

Cjelodnevni filmski užitak nastavlja se melodramom Angel, dok će gledatelju u večernje sate provesti u društvu Julianne Moore, Annette Bening i Marka Ruffala, zvijezdu drame Djeca su dobro. Ovo zanimljivo ostvarenje nagrađeno je s dva Zlatna globusa te nominirano za četiri Oscara. Subotnji maraton završava neobičnim filmom Sukijaki Django Western, u kojem se spaja tradicija Divljeg zapada i Dalekog istoka.

Nedjeljno prijepodne rezervirano je za legendarnog Kirka Douglasa i Eleanor Parker – zvijezdu filma Detektivska priča. Fantastična glumačka interpretacija i scenarij nabijen emocijama osvojili su filmsku kritiku. Slijedi Pandorina kutija, zatim znanstvenofantastični film Stvar te dugometražni animirani film Gospodar prstenova koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje žanra. Predah od američke produkcije u nedjeljno popodne donosi film Zaleđe poznatog iranskoga redatelja Jafara Panahija, zabavna drama koja progovara o položaju ženske populacije u Iranu.

Večer donosi film slavnog redatelja Ingmara Bergmana Fanny i Alexander. Ovo potresno, dojmljivo djelo inspirirano autobiografskim elementima osvojilo je četiri Oscara i brojne druge nagrade.

Dvodnevni maraton završava još jednim ostvarenjem manje poznate kinematografije, filipinsko-francuskim filmom Kinatay.

Program filmova za subotu:

10:59 Zapadno bojište 1918., njemački film

12:29 Mjesto pod suncem, američki film

14:29 Kradljivci bicikla, talijanski film

15:55 Posljednji sumrak, američki film

17:50 Angel, britansko-belgijsko-francuski film

19:45 Veliko spremanje, TV film

21:00 Djeca su dobro, američki film

22:45 Sukiyaki western django, japanski film

Program filmova za nedjelju:

11:00 Detektivska priča, američki film

12:39 Pandorina kutija, njemački film

14:52 Stvar iz drugog svijeta, američki film

16:15 Gospodar prstenova, američki animirani film

18:25 Zaleđe, iranski film

19:55 Fanny i Alexander, švedsko-francusko-njemački film

22:55 Kinatay, filipinsko-francuski film (18) (oko 105′)

(zg-magazin)