HRT-ovi ansambli sviraju u domovima za starije osobe

HRT-ovi ansambli sviraju u domovima za starije osobe

(Tamburaški orkestar HRT-a / Foto Dario Njavro, HRT)

Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada, Hrvatska radiotelevizija obilježit će nastupima svojih četiriju glazbenih ansambala u četiri zagrebačka doma za starije i nemoćne u nadležnosti Grada Zagreba.

Prostorni uvjeti ovih domova pokazali su se prikladnima za organizaciju takvih događaja uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Zahvaljujući inicijativi Povjerenstva za sprečavanje i suzbijanje COVID-19 epidemije nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina osnovanom pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, dio starijih sugrađana koji borave u zatvorenim i poluzatvorenim domovima, i koji su to u mogućnosti, moći će prisustvovati koncertima uživo. Koncerti su organizirani na otvorenom prostoru u sklopu domova, a korisnici će ih moći pratiti sa svojih prozora i balkona.

Pažnja koju posvećujemo našim bližnjima smještenima u domove za starije ove godine osobito je na kušnji s obzirom na preporuke i mjere zaštite od epidemije. Kako bi barem donekle olakšali korisnicima boravak u domovima, i možda im umanjili osjećaj izolacije, glazbenici ansambala HRT-a dolaze im u posjet u četvrtak, 1. listopada, na dan koji je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1990. proglasila Međunarodnim danom starijih osoba. Blagodati uživanja u glazbi, osobito u njezinoj izvedbi uživo, glazbenici će nastojati pružiti polusatnim programima osmišljenima u dogovoru s osobljem i prema preferencijama korisnika domova:

  • Komorni sastav Simfonijskog orkestra HRT-a nastupit će u Domu za starije osobe Trnje (Poljička 12) s klasičnim evergreenima Edvarda Griega, Luke Sorkočevića i Georga Philippa Telemanna s početkom u 10 sati.
  • Jazz orkestar HRT-a nastupit će uz Marka Tolju i svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera u Domu za starije osobe Sveti Josip (Dunjevac 17) te izvoditi zabavne pjesme hrvatskih autora poput Ive Robića s početkom u 11 sati.
  • Zbor HRT-a pod ravnanjem svojega šefa dirigenta Tomislava Fačinija korisnicima Doma za starije osobe Park (Lašćinska 98a) donosi omiljene operne zborove od 11 sati.
  • Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold u Domu za starije osobe Maksimir (Hegedušićeva 20) predstavljaju poznate starogradske pjesme s početkom u 10 sati.

Iz HRT-a poručuju kako je ovo inicijativa kojom se nastoji ublažiti nimalo laku svakodnevnicu ljudi koji svoje ionako teške dane provode daleko od očiju bližnjih i dodira s vanjskim svijetom. A glazba kao univerzalni način komunikacije zasigurno može pomoći u iščekivanju boljih vremena. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni