HRT-ovci imaju čak pet nominacija za Porin

HRT-ovci imaju čak pet nominacija za Porin

HRT-ovi orkestri i zbor zaista imaju razloga za ponos. Čak pet izdanja i izvedbi koje je izdao HRT ili su u njima sudjelovali njegovi glazbenici nominirano je za Porin, hrvatsku godišnju diskografsku nagradu.

Za taj, mogli bismo ga nazvati i hrvatski Grammy, nominaciju su zaslužili  HRT-ova izdanja Porin: Viteška opera u pet činova i Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija. Također i izdanja na kojima su sudjelovali Jazz HRT-a i Zbor HRT-a: Tumbao, Villa Idola te Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta.

Jazz orkestar HRT-a u konkurenciji za kategoriju ‘Najbolji album jazz glazbe’ ima dva albuma – Tumbao ostvaren u suradnji s Cubismom pod vodstvom Mirona Hausera (producenti: Igor Geržina i Krešimir Tomec) te Villa Idola ostvaren u suradnji s Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, pod vodstvom Andreasa Marinella (producent: Igor Geržina; ton majstor: Eno Altić). Sunakladnici obaju albuma su Aquarius Records i HRT. S albuma Tumbao je i skladba Dani u Havani, Davora Križića, ujedno člana Jazz orkestra HRT-a, koja je nominirana u kategoriji ‘Najbolja skladba jazz glazbe’, dok je s albuma Villa Idola skladba Madirosa nominirana u kategoriji ‘Najbolja izvedba jazz glazbe’.

Što se tiče klasične glazbe, trostruki album Vatroslav Lisinski: Porin, viteška opera u pet činova u nominiran je u kategoriji ‘Najbolji album klasične glazbe’, a njegov producent Krešimir Seletković zaslužio je nominaciju u kategoriji ‘Najbolja produkcija albuma klasične glazbe’. Studijska snimka cjelovite verzije opere izdanje je HRT-a. U izvedbi su sudjelovali tenor Stjepan Franetović, sopranistica Evelin Novak, bariton Ljubomir Puškarić, sopranistica Kristina Kolar, bas Luciano Batinić, mezzosopranistica Irena Parlov, tenor Siniša Galović, uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja. Ton majstor je Božidar Pandurić. 

U istoj kategoriji, ‘Najbolji album klasične glazbe’, je i izdanje njemačkog diskografa cpoJakov Gotovac: Ero s onoga svijeta. Riječ je o izvedbi snimljenoj koncertno u Münchenu, na kojoj su sudjelovali solisti Valentina Fijačko, Tomislav Mužek, Jelena Kordić, Ljubomir Puškarić i Ivica Čikeš te Zbor HRT-a, uz Orkestar Minhenskog radija pod ravnanjem Ivana Repušića. Isto izdanje nominirano je i u kategoriji ‘Najbolja izvedba klasične glazbe’.

U kategoriji ‘Najbolja snimka albuma klasične glazbe’ nominirana je ton-majstorica Marijana Begović, i to za album Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija na kojemu su, uz Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, sudjelovali solisti Monika Cerovčec, Anabela Barić, Martina Borse, Siniša Galović, Hugo Paulsson Stove i Krešimir Stražanac, uz instrumentalni ansambl (Concerto dei Venti; Ana Vasić, violina; Izidor Erazem Grafenauer, teorba; Dario Poljak, čembalo i orgulje; Fran Petrač, violone). Producent je Pero Mihojević, a izdavač HRT.

Tome treba dodati i da Simfonijski orkestar HRT-a, sa Danijelom Detonijem za klavirom i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, izvodi Concerto rosso za klavir i orkestar Silvija Foretića, skladbu nominiranu u kategoriji ‘Najbolja skladba klasične glazbe’ (Silvio Foretić: autorski album; izdavač: Cantus).

Kako su organizatori najavili nakon objave nominacija, dobitnike Porina saznat ćemo uskoro, a kada i na koji način, ponajviše ovisi o epidemiološkim uvjetima. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni