HRT će omogućiti izravne prijenose s Europskih sveučilišnih igara

HRT će omogućiti izravne prijenose s Europskih sveučilišnih igara

Izravni prijenosi pojedinih sportskih natjecanja, posebne emisije te sažeci svih događanja moći će se pratiti svakodnevno na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2)

Hrvatska radiotelevizija (HRT) prenosit će svečanosti otvaranja i zatvaranja Europskih sveučilišnih igara, omogućiti izravne prijenose pojedinih sportskih natjecanja te svakodnevno prikazivati posebne emisije koje će voditi bivša profesionalna skijašica Nika Fleiss. Rezultat je to ugovora o suradnji kojeg su na konferenciji za novinare održanoj krajem prošlog tjedna u HRT-ovu televizijskome studiju Anton Marti potpisali vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić i predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016. Zrinko Čustonja.

Od 12. do 25. srpnja Zagreb i Rijeka bit će domaćini trećim Europskim sveučilišnim igrama, a važnim dijelom te lijepe sportske priče bit će i HRT.

Izravni prijenosi pojedinih sportskih natjecanja, posebne emisije te sažeci svih događanja moći će se pratiti svakodnevno na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2).

»Ponosan sam što je Hrvatska radiotelevizija dio ovoga velikog događaja. Zadaća je javnoga medijskog servisa poticati sport, humanost, zajedništvo, razvoj mladih, toleranciju i izvrsnost, a Europske sveučilišne igre promiču upravo te vrijednosti«, naglasio je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić. Pozvao je sve korisnike javnoga servisa i građane da prate sportska natjecanja i budu dobri domaćini.

»Najveća je vrijednost Europskih sveučilišnih igara to što su opći sportski pokret mladih. Svi su ujedinjeni u važnome cilju – ostvarivanju civilizacijskih vrijednosti utemeljenih na radu, kao temelju uspjeha i dostojanstva u pobjedi, ali i porazu«, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

»Europske sveučilišne igre dokaz su kako je sport i sve oko njega i više od samoga događaja, a za riječki kampus iznimno mnogo znače. Zahvaljujući njima, kampus će prvi put zaživjeti u punome smislu, a zbog toga događaja jača i pozicija sveučilišnoga sporta i sportskoga identiteta uopće«, naglasio je rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.

Mladi iz cijele Europe razigrat će ulice i sportske terene u srpnju čemu se jako vesele Riječani i Zagrepčani. Osim prednosti koje će održavanje Europskih sveučilišnih igara donijeti u promidžbi Republike Hrvatske u srcu turističke sezone, njihovo će se dugoročno naslijeđe očitovati u novoizgrađenim i novoobnovljenim studentskim smještajnim kapacitetima, uređenim sportskim borilištima te kvalitetnim sustavom akademskoga sporta.

»Mnogo smo ulagali u sportske kapacitete u gradu, a to su bili temeljni preduvjeti da se Europske sveučilišne igre održe. Oko 1500 sudionika bit će u Rijeci i siguran sam da neće biti razočarani svime što im naš grad nudi. Ovo je i izuzetna prilika za dodatnu promociju grada, ali cijele regije«, istaknuo je zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović.

»Grad Zagreb uložio je u obnovu 27 sportskih objekata i zato nam je drago što dolazi mnogo sportaša i turista. Pripremili smo niz sadržaja u gradu i mnogo pozornica na otvorenome kako bi se svi sudionici osjećali što ugodnije«, istaknuo je zamjenik pročelnika zagrebačkoga Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Tedi Lušetić.

Osnovni su sportovi u kojima će se studenti natjecati mali nogomet, košarka, nogomet, futsal, tenis, stolni tenis, badminton, odbojka i rukomet. Dodatni su sportovi odbojka na pijesku, veslanje, ragbi 7, bridž, šah, golf, džudo, košarka tri na tri, karate, sportsko penjanje i taekwondo. Demonstrativni su sportovi plivanje i vaterpolo. Prvi put će se natjecati i osobe s invalidnošću i to u stolnome tenisu i plivanju, a poticaj mladim sportašima pruža i Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta.

»Europske sveučilišne igre vrhunski su akademski sportski događaj koji će okupiti studente i sportaše iz različitih europskih država. Ponosni smo što smo ponovno domaćinom tako velikoga događanja koje će postati dijelom sportske povijesti. Uvjerena sam da ćemo opravdati očekivanja i već sada želim zaželjeti dobrodošlicu svim sportašima te ih pozivam da, osim u sportu, uživaju u ljepotama dvaju hrvatskih gradova u kojima će se odvijati natjecanja, tj. u ljepotama Zagreba i Rijeke. Svim natjecateljima želim što bolje rezultate na sportskim borilištima. Neka im Europske sveučilišne igre i Hrvatska ostanu u lijepome sjećanju«, izjavila je najtrofejnija hrvatska sportašica i pomoćnica za sport u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelić.

»Slika koju ćemo svaki dan slati iz Hrvatske prava je promocija Hrvatske, mladih i sporta. Sve javne televizije u Europi svakoga će dana od nas dobiti nekoliko minuta sažetaka i na taj će način mnogo gledatelja dobiti priliku vidjeti što se događa na sportskim borilištima u Zagrebu i Rijeci«, objasnio je rukovoditelj Produkcijskoga odjela Sport Hrvatske radiotelevizije Bruno Kovačević.

Europske sveučilišne igre dosad su održane dva puta, 2012. u Cordobi i 2014. u Rotterdamu, a nositelj im je Europska sveučilišna sportska organizacija (EUSA), dok su Europske sveučilišne igre Zagreb ‒ Rijeka 2016. organizirane pod vodstvom Hrvatskoga akademskog sportskog saveza (HASS), uz partnerstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gradova Zagreba i Rijeke te sveučilišta u Zagrebu i Rijeci. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni