Hrčak – maskota Europskih sveučilišnih igara 2016.

Hrčak – maskota Europskih sveučilišnih igara 2016.

Hrčak zastupa geslo „Važno je sudjelovati“ jer je mali, ali energičan i zabavan, nije atletske građe ali to ga ne sprječava da se bavi sportom, prenose njegovi autori Vedran Rede i Matija Tomšić

Građani su za predstojeće Europske sveučilišne igre koje se u srpnju 2016. godine održavaju u Zagrebu i Rijeci odabrali maskotu hrčka, a njezino prvo pojavljivanje danas je u sportskoj dvorani Treće gimnazije predstavio Gordan Kožulj, član stručnog žirija odabira Jurica Dolić, te pomoćnik ministra obrazovanja Tomislav Paškvalin.

Natječaj je u potpunosti bio otvoren za javnost pa je tako svaki zainteresiran građanin mogao poslati svoj rad u periodu od 16. rujna do 15. studenog prošle godine, a pristiglo je ukupno 64 rada. Stručni žiri ih je evaluirao po kriteriju kvalitete, vizualne izvedbe i inovativnosti, te odabrao troje finalista za koje je publika imala prilike glasati.

Finalni natječaj bio je zamišljen kao izbor između risa, hrčka te kune i sredozemne medvjedice putem službene internet stranice Igara.

Treće mjesto zauzela je kuna i sredozemna medvjedica koje predstavljaju dvojnost u ideji igara: Zagreb – Rijeka, crveno – plavo, primorje – kontinent. Drugo mjesto pripalo je risu, snažnoj, energičnoj i borbenoj životinji, odlika koje promiču Europske sveučilišne igre.

Pobjeda je pripala hrčku koji zastupa geslo „Važno je sudjelovati“ jer je mali, ali energičan i zabavan, nije atletske građe ali to ga ne sprječava da se bavi sportom, prenose autori Vedran Rede i Matija Tomšić.

Slijedi izbor imena

Sada slijedi izbor službenog imena maskote, a u čitav će projekt opet biti uključeni svi građani koji će tako imati priliku samostalno odabrati i novo ime.

Gordan Kožulj nada se da će „Igre kao izniman sportski i društveni događaj potaknuti mlade na sportsku aktivnost jer su trenutno poražavajući podaci o navikama učenika i studenata. Ovo nije samo još jedno natjecanje namijenjeno isključivo sportašima. Želja nam je i cilj u ove Igre uključiti što veći broj građana kroz razne programe“.

Na Igrama se očekuje preko 5000 studenata sportaša, koji će doći s više od 350 sveučilišta iz 45 europskih zemalja. U 14 dana održavanja Igara studenti sportaši natjecat će se u 21 sportu, a po prvi puta će se u dva sporta natjecati i studenti s invaliditetom. Natjecatelji će biti smješteni u studentskim domovima Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu, te u studentskom kampusu u Rijeci. U Zagrebu će, povodom Igara, studentski domovi proći temeljitu obnovu, dok će se u Rijeci izgraditi potpuno novi smještajni kapaciteti za studente.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni