Hrana u središtu globalnih promjena

Hrana u središtu globalnih promjena

Hrana koju svakodnevno konzumiramo uvelike utječe na budućnost našeg planeta. Ona tako doprinosi globalnom zatopljenju, intenzivira i potiče smanjenje biološke raznolikosti te je glavni uzrok deforestizacije i dezertifikacije, dok upotreba pesticida i gnojiva za njenu proizvodnju pritom zagađuje pitku vodu

U sklopu projekta „Mi jedemo odgovorno“, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u srijedu su održani seminar i radionica upravo na temu odgovorne prehrane. Seminar i radionica okupili su domaće i strane stručnjake iz Češke i Ujedinjenog Kraljevstva iz područja zdrave i odgovorne prehrane, koji su raspravljali o ulozi naše prehrane, koja je u centru globalnih promjena i određuje dugoročnu održivost svijeta u kojem živimo.

Nacionalni koordinator projekta „Mi jedemo odgovorno“ u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša, za koji 95 % novaca osigurava Europska unija, a koji okuplja devet udruga iz devet zemalja. Projekt se ostvaruje u 100 Eko-škola na području Hrvatske i trajat će tri godine, a trebao bi obuhvatiti ukupno 1 800 nastavnika, 90 000 djece, učenika i studenata te 100 000 roditelja i članova lokalne zajednice u devet zemalja uključenih u projekt. Ovaj pilot projekt ima za cilj izgraditi školski program koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane na području Europske unije, kroz akcijski orijentiranu pedagošku metodologiju i sedam koraka Eko-škole.

„Važno je osposobiti mlade da budu aktivni i postanu dugoročno odgovorni akteri pozitivnih i uravnoteženih prehrambenih navika. Priča uvijek počinje izborom hrane koju konzumiramo. Kada biramo hranu trebamo se zapitati: što jedemo, odakle dolazi hrana koju jedemo, kako je proizvedena, koliko jedemo, koliko bacamo i naposljetku koje su globalne posljedice konzumacije takve hrane? Kada si počnemo postavljati ova pitanja i tražiti prave odgovore na njih onda počinjemo jesti odgovorno i činimo korak prema boljoj budućnost planete, ali i nas samih“, kazala je voditeljica Odjela za promicanje zdravlja dr. med. Ana Puljak, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Za jednu jabuku i do 70 litara vode

Hrana koju svakodnevno konzumiramo uvelike utječe na budućnost našeg planeta. Ona tako doprinosi globalnom zatopljenju, intenzivira i potiče smanjenje biološke raznolikosti te je glavni uzrok deforestizacije i dezertifikacije, dok upotreba pesticida i gnojiva za njenu proizvodnju pritom zagađuje pitku vodu. Primjerice, konzumirajući jednu jabuku potroši se i do 70 litara vode koja je bila potrebna za njenu proizvodnju, a na čašu mlijeka čak 200 litara. Virtualna voda je voda potrošena na proizvodnju određene namirnice, a radi se vodi potrebnoj za zalijevanje usjeva, obradu proizvoda ili o vodi potrebnoj životinjama od kojih namirnice dolaze.

„Hrana je u središtu globalnih promjena kojima svjedočimo posljednjih desetljeća. Voda potrebna za proizvodnju naše hrane nije jedini problem, jer treba uzeti u obzir i štetne plinove proizvedene u procesu transporta te hrane kao i brojne druge štetne posljedice. Primjerice, danas jedemo više mesa nego ikad, u posljednjih 50 godina proizvodnja mesa peradi povećala se čak 10 puta, a najveći potrošači upravo su razvijene zemlje. Stoga se moramo ozbiljno zapitati jedemo li odgovorno i zdravo“, istaknuo je Josip Gregac, nacionalni voditelj projekta „Mi jedemo odgovorno“.

Osim domaćih stručnjaka, na seminaru su govorili i Andrea Bullivant iz Liverpool World Centra u Ujedinjenom Kraljevstvu i Tereza Čajková međunarodna voditeljica projekta iz Glopolisa u Češkoj, a tema je bila „Bakin čušpajz“ – zdrava lokalna prehrana. Uz udrugu Lijepa Naša, kao nacionalnog koordinatora projekta, i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, kao partnera, na projektu sudjeluje još devet civilnih organizacija iz Češke, Slovačke, Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Poljske, Malte i Latvije. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni