Hrana ima vodeću ulogu u kvaliteti života čovjeka

Hrana ima vodeću ulogu u kvaliteti života čovjeka

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako je jedan od strateških ciljeva resornog ministarstva osiguranje preduvjeta za proizvodnju i dostupnost sigurne i kvalitetne hrane proizvedene na održiv način

Ivana Vranješ

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u srijedu je svečano otvoren 3. Međunarodni kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom „Hrana, zdravlje i klimatske promjene“. Zbog epidemioloških razloga kongres je održan virtualno, a okupio je stručnjaka iz 12 zemalja Europe i svijeta.

Sudionici kongresa su raspravljali o sigurnosti i kvaliteti hrane, utvrđivanju izvornosti, zemljopisnog porijekla i patvorenosti hrane te njenom utjecaju na zdravlje potrošača i klimatskim promjenama. Kongres je organizirao “Štampar” u suradnji s Hrvatskim mjeriteljskim društvom i Mrežom za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN- FSQC).

Dekanica zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta prof. dr. Jadranka Frece rekla je kako hrana danas ima jednu od vodećih uloga u kvaliteti života čovjeka. Naglasila je da Hrvatska svjetskom tržištu može ponuditi prepoznatljive proizvode visoke kvalitete i izvornosti.

„Hrvatska ima mogućnost proizvodnje kvalitetnih sirovina, kvalificiranu radnu snagu, znanstveno-istraživački potencijal i razvijenu prehrambenu industriju. Stoga nema razloga da se ne teži što većem stupnju samodostatnosti“, izjavila je Frece. Dodala da istraživanja na području proizvodnje hrane trebaju pridonijeti povećanju konzumiranja proizvoda s pojačanom prehrambenom i smanjenom kalorijskom vrijednošću, smanjenim udjelima masti, soli i šećera, smanjenim alergenskim svojstvima.

„Svjedoci smo velikih izazova, od COVID-19 pandemije, otežanog poslovanja, intenzivnih klimatskih promjena koje utječu kako na proizvodnju hrane tako i na zdravlje ljudi“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prof. dr. Željko Plazonić. Dodao je da u vremenu kad je zdravlje prioritet uravnotežena raznovrsna prehrana te dostupnost kvalitetne i zdrave hrane postaju imeprativ više nego ikada do sad.

Konkurentnost hrvatske poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako je jedan od strateških ciljeva resornog ministarstva osiguranje preduvjeta za proizvodnju i dostupnost sigurne i kvalitetne hrane proizvedene na održiv način, a to je jedna i od ključnih politika u europskom “zelenom planu” i strategiji “od polja do stola”.

Istaknule je da Ministarstvo ulaže značajna sredstva u politiku kvalitete poljoprivrednih prehrambenih proizvoda jer vidi priliku za podizanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije te snaženje pozicioniranja na tržištu punom konkurenata. Naglasila je da je prepoznatljivost proizvoda povezana s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvodi što direktno doprinosi jačanju turizma i održivom razvoju ruralnih područja.

Ravnatelj “Štampara” Zvonimir Šostar je izrazio uvjerenje da će se kongres dogodine održati uživo.

„Važno je da se okrenemo svakodnevnom životu. Znamo koliko raste populacija i da je ogroman porast proizvodnje hrane u svijetu, od čega je 80 % iz intenzivnog uzgoja. U svijetu je i više od 1200 različitih pesticida, a oko 850 ih je dozvoljeno u Europskoj uniji”, istaknuo je Šostar. Poručio je kako je najvažniji cilj zaštiti ljudsko zdravlje i da buduće generacije konzumiraju bolju hranu.

U izjavi novinarima njegova zamjenica Sandra Šikić je izjavila da su hrana, zdravlje i klimatske promjene povezani. „Klimatske promjene utječu na zdravlje ljudi te i na dostupnost hrane“, rekla je Šikić. Spomenula je da se u laboratoriju Zavoda analizira niz prehrambenih proizvoda. „U laboratoriju provjeravamo mikrobiološku ispravnost, sveukupnu zdravstvenu ispravnost, ali i kvalitetu hrane . Važno je da hrana bude zdravstveno ispravna te nutritivno vrijedna, jer znamo kako utječe na zdravlje pogotovo ranjive skupine kao što su najmlađi i najstariji sugrađani”, izjavila je Šikić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni