HP povlači blokadu koja onemogućava korištenje zamjenskih tinti

HP povlači blokadu koja onemogućava korištenje zamjenskih tinti

Očito je da su kompaniju na povlačenje sporne blokade natjerali nezadovoljni kupci koji su negativnim komentarima preplavili HP-ov forum za podršku

Iz Hewlett-Packarda (HP) je stigla najava da će poništiti ažuriranje softvera koje na pojedinim pisačima onemogućava ispisivanje dokumenata ako se ne koriste originalni spremnici s tintom, prenosi Washington Post u četvrtak.

Američki tehnološki div poznat po svojim prijenosnim računalima i pisačima ovog je mjeseca donio kontroverznu odluku o uvođenju digitalnog zaključavanja koje se aktivira nakon što je na pisačima napravljeno zadnje ažuriranje softvera. Nakon ažuriranja kupci pojedinih modela pisača više nisu bili u mogućnosti koristiti patrone sa zamjenskom tintom jer bi im one nakon upozorenja deaktivirale pisač, a ispis bi postao moguć tek umetanjem originalnih HP-ovih spremnika.

HP-ovci su se na blogu kompanije ispričali zbog neugodnosti te ocijenili kako su postupak provjere autentičnosti patrona trebali bolje iskomunicirati prema kupcima. Najavljeno je da će u iduća dva tjedna izaći još jedno ažuriranje koje će otključati digitalnu bravu na pisačima koji su time obuhvaćeni.

Svima je poznato kako je tinta za pisače prilično skupa. BuzzFeed je tako tintu za pisače uvrstio na popis deset najskupljih tekućina na svijetu. HP-ove originalne patrone su pak znatno (dvostruko, a ponekad i više) skuplje od zamjenskih pa tako zlobnici na internetu pišu da je HP-ova tinta »skuplja od ljudske krvi«.

hp-tinta

Očito je da su kompaniju na povlačenje sporne blokade natjerali nezadovoljni kupci koji su negativnim komentarima preplavili HP-ov forum za podršku. »Nikad više neću dopustiti automatsko ažuriranje softvera na bilo kojem HP-ovom proizvodu (a nije ni da ću ga kupiti ikad više)«, napisao je primjerice kupac s korisničkim imenom Adler1. »Kako se mogu vratiti na postavke koje omogućavaju korištenje kompatibilne zamjenske patrone? Želim isti pisač koji sam imao kad sam ga kupio«.

Cory Doctorow, poseban savjetnik neprofitne organizacije Electronic Frontier Foundation ocijenio je kako je postupak kompanije »alarmantan iz perspektive prava potrošača«. On je objavio pismo u kojem poziva HP da u ponedjeljak preokrene postupak ažuriranja. »Ako nešto kupite i vaše je, onda je malo čudno da proizvođač dopire u vaš dom i oduzima vam nešto«, ocijenio je.

U svom blogu HP navodi da je korištenje tinte od trećih strana onemogućeno kako bi se »osiguralo najbolje potrošačke iskustvo«. Tvrde da je kupnjom neoriginalne tinte kupac izložen potencijalnim rizicima, a može oslabiti i kvaliteta ispisa. No očito je da kupci žele imati mogućnost sami odlučivati o tome i spremni su preuzeti rizik na svoja leđa.

B. Jagačić