Hoto toranj – nekad prostor HT-a, a uskoro nekoliko veleposlanstava EU zemalja

Hoto toranj – nekad prostor HT-a, a uskoro nekoliko veleposlanstava EU zemalja

Hoto toranj je poslovni prostor A klase od 15. 300 četvornih metara i nalazi se u centru grada. Međutim, otkad je iz njega iselila uprava Hrvatskog telekoma, toranj zjapi prazan i čeka na useljenje novih poslovnih unajmitelja. Zasad Hoto toranj obilaze zaštitari, dežurni tehničar i vatrogasac.

Već više od pola godine jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u gradu zbog promjena na tržištu stoji neiskorišten.

Prema najavama, ovakva bi se situacija trebala promijeniti i u Hoto toranj bi trebale doći osiguravateljske kuće, nekoliko veleposlanstava zemalja Europske unije te bankari.

Zbog krize situacija na tržištu nekretnina, unamljivanja, iznajmljivanja i kupoprodaje poslovnih prostora je prilično uzdrmana u posljednje četiri godine. Cijena najma poslovnog prostora u gradu trenutno se kreće od 12 do 15 eura po kvadratnom metru što je unatrag nekoliko godina iznosilo 18 eura.

Zabrinjavajuća je činjenica da je u Zagrebu jako mnogo praznih poslovnih prostora, gotovo da ne postoji niti jedna ulica u kojoj se ne nalazi prazan poslovni prostor. Od 2012. naovamo cijena poslovnim prostorima pala je za oko 25 posto što je dvostruko veći pad od pada cijena stanovima.

Što se tiče kupnje (kupoprodaje), jedan kvadratni metar poslovnog prostora najčešće iznosi 1.500 eura, a što je zapravo pad od 26 posto.

Do kraja 2016. broj praznih poslovnih prostora bi se trebao smanjiti ne samo zbog povoljnijih cijena, već i zato što se ne grade novi poslovni prostori (niti će se graditi u skorijoj budućnosti), a što bi trebalo izravno utjecati na smanjenje pada cijena.

Naslova fotografija: Hoto toranj, preuzeta sa hoto.hr

M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni