Horvat: Sav EU novac za obnovu Zagreba stiže do 1. prosinca

Horvat: Sav EU novac za obnovu Zagreba stiže do 1. prosinca

(Foto: Vlada RH)

Prvo ugovaranje projektiranja kreće za 14 dana. “Već danas imamo stvorene pretpostavke i mogućnost da građani podnose zahtjeve jer je prvi program mjera objavljen u Narodnim novinama”, istaknuo je ministar

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) danas je održan sastanak Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove nakon potresa. Na sastanku je i formalno registriran Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

U izjavi novinarima ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat je istaknuo da će organizirana obnova Zagreba započeti već u rano proljeće, a ukupan europski iznos od 683,7 milijuna eura za obnovu trebao bi stići do 1. prosinca.

Naglasio je da se osim novca iz Europskog fonda solidarnosti u obnovi koriste i sredstva Svjetske banke.

„Nekoliko je paralelnih kolosijeka na kojima se radi, prikupljaju novci, da u trenutku kad krenemo s organiziranom obnovom barem za prvi val imamo raspoloživa sredstva da poduzetnicima, projektantima i građevinarima možemo platiti radove“, rekao je Horvat. Dodao je kako je jedan od kolosijeka organizirane obnove netom osnovani Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije iz kojeg će se koristiti sredstva prvenstveno za obnovu privatnih kuća i privatnih višestambenih zgrada.

Ministar je opovrgnuo i tvrdnje da se s obnovom kasni te je istaknuo da takve insinuacije proizlaze iz “velikog neznanja”.

„Pravni okvir je stvoren, za desetak dana imat ćemo i institucionalni okvir. Prvo ugovaranje projektiranja kreće za 14 dana. Već danas imamo stvorene pretpostavke i mogućnost da građani podnose zahtjeve jer je prvi program mjera objavljen u Narodnim novinama”, istaknuo je ministar Horvat. “Sve one koje pitam kasnimo li, pitam ih – u čemu?”, dometnuo je.

Ministar tvrdi da je obnova Zagreba započela dan nakon potresa te je spomenuo kako je do sada s proračunskih stavki zaprimljeno gotovo 80 milijuna kuna zahtjeva onoga što je već napravljeno i realizirano.

„Kada rekapituliramo, što se tiče Zagreba i dviju županija od 130-tak objekata u sustavu školstva njih 119 je već konstrukcijski obnovljeno. Novci se proračunski troše, rekonstruiraju se dimnjaci, saniraju se krovovi, grade novi zabatni zidovi… Za funkcionalnost Fonda iz državnog limita za sljedeću godinu smo predvidjeli iznos od 250 milijuna kuna. Stoga ako me se pita imamo li do 2023. godine novca za organizirani pristup obnovi Zagreba, moj odgovor je – da“, istaknuo je Horvat.

Naglasio je da je sada važno ustrojiti upravljačku provedbenu i revizijsku arhitekturu kako bi se se imao nadzor nad trošenjem novca, a rok za to je 15. studenoga.

„Siguran sam da ćemo do slijedeće sjednice Vlade imati definiranu predmetnu odluku. Na toj sjednici ćemo završiti kompletnu arhitekturu i po resorima definirati provedbena tijela”, rekao je ministar. Dodao je da nakon sjednice dokumentacija ide u Bruxelles, a nakon uplate novca u državni proračun ministar financija Zdravko Marić će po resorima, provedbenim tijelima rasporediti novac od 5,1 milijuna kuna za sanaciju zgrada oštećenih u potresu.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni