Horvat: Integracija Roma “zapinje” na lokalnoj razini

Horvat: Integracija Roma “zapinje” na lokalnoj razini

(Foto: Vlada RH)

Ministar je spomenuo da se šalju spinovi, političke poruke i prebacuje odgovornost na Vladu, odnosno državu te je dodao da je Vlada prezentirala što radi da bi što prije došlo do te integracije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je u Banskim dvorima primio saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i predstavnike Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara”.

Nakon sastanka novinarima se obratio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je rekao da je rasprava između svih sudionika bila konstruktivna i otvorena.

„Na stol je stavljen barem dio problema koji na lokalnoj i nacionalnoj razini muči ne samo romsku, nego i druge nacionalne manjine“, istaknuo je ministar Horvat.

Naglasio je da su tijekom dvostanog sastanka razmotrene različite tematske cjeline Operativnog plana za nacionalnu manjinu te je zaključeno da se taj plan provodi, ali je jasno istaknuto i koja su prava te prvenstveno obveze svih aktera koji su potpisnici Operativnog plana.

„Jasno je apostrofirano da se participacija iz državnog proračuna na rješavanje problema romske nacionalne manjine i drugih nacionalnih manjina na prostoru Hrvatske iz godine u godinu povećava. No jedan dio obveza koji preuzima lokalna i područna samouprava se ne ispunjava i ne provodi zacrtanom dinamikom“, izjavio je ministar Horvat.

Kazao je da neće apostrofirati pojedinačnu odgovornost, ali je istaknuo da bez djelovanja čelnika lokalne i područne samouprave neće biti integracije romske nacionalne manjine

Ministar je spomenuo da se šalju spinovi, političke poruke i prebacuje odgovornost na Vladu, odnosno državu te je dodao da je Vlada prezentirala što radi da bi što prije došlo do te integracije.

„Ovo je prva Vlada koja ima Operativni program za nacionalne manjine, a posebno romsku. Tražili smo da se Operativni program za romsku nacionalnu manjinu na neki način pojačava, naročito kad je u pitanju obrazovanje, stanovanje, kao i pojačavanje rada Povjerenstva za praćenje Nacionalne strategije za Rome“, kazao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Očekuje da će se do 2020. godine realizirati 80 posto Operativnog programa, kao što je i obećano.

Kajtazi je ukazao na činjenicu da su neke jedinice lokalne samouprave donijele akcijske planove, a neke nisu, ali isto tako je i onih koje su donijele akcijski plan, međutim u proračunu nemaju sredstva za realizaciju.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni