Holjevac zadovoljna presudom protiv HT-a

Potpredsjednica Skupštine nada se da će se ovakvom prvostupanjskom presudom potaknuti ponovno otvaranje pitanja obeštećivanja svih građana koji su sudjelovali u izgradnji HT mreže plaćajući najmanje tisuću eura svoj telefonski priključak, te tako početi ispravljati nepravde počinjene u privatizacijama hrvatskih poduzeća

Potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac je na današnjoj konferenciji za medije izrazila zadovoljstvo prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Zagrebu u slučaju tužbe Zagrebačkoga digitalnog grada protiv tuženika Hrvatskog telekoma koji je tužen zbog neplaćanja korištenja distributivne telekomunikacijske kanalizacije u Gradu Zagrebu što ju je Gradska skupština svojom odlukom dala na upravljanje gradskoj komunalnoj tvrtki Zagrebački digitalni grad.

Prva točka izreke presude glasi:

„Utvrđuje se da je tuženik Hrvatski telekom d.d, Zagreb, Savska cesta 32, tužitelju Zagrebačkom holdingu d.o.o, Podružnica Zagrebački digitalni grad, Zagreb, Slavonska avenija 52/3 dužan platiti naknadu za korištenje sustava distribucijsko telekomunikacijske kanalizacije.“

Sutkinja je presudila ne samo da HT treba plaćati za korištenje DTK mreže u vlasništvu Grada Zagreba (u omjeru u kojem tu mrežu koristi – ili ne koristi), nego da treba i platiti za korištenje. Iz HT-a žele prikazati da se to odnosi na naselje Sopnica priznajući tek da je Zagrebački digitalni grad (inače ga HT očito svjesno u potpunosti ignorira, jer je Digitalni grad potpisao ugovore sa svim ostalim operaterima) u tom naselju izgradio mrežu. No, sutkinja izrijekom kaže da je HT obavezan platiti Digitalnom gradu za korištenje DTK sustava  od 1.5.2007 do 20.6. 2011., a naselje Sopnica završeno je 2009. godine.

HT, nadalje, želi presudu prikazati  kao svoju pobjedu jer se u njoj navodi  da se odbija  tužbeni zahtjev tužitelja Zagrebački holding d.o.o., Podružnica zagrebački digitalni grad te se utvrđuje da je Grad Zagreb vlasnik sustava distribucijsko telekomunikacijske kanalizacije (DTK) i druge komunalne infrastrukture za polaganje telekomunikacijskih instalacija na području Grada Zagreba, a za potrebe komunikacijsko informatičkih sustava i usluga.

No, time se zapravo samo žele zbuniti mediji i javnost jer sutkinja ovaj dio presude obrazlaže da bez obzira na to što je Grad Zagreb prenio sva prava i obveze u vezi s upravljanjem ovom infrastrukturom na području grada na tvrtku Zagrebački digitalni grad – što je potkrijepljeno svim nužnim pravnim aktima – toj tvrtki u procesnom pogledu i dalje nedostaje aktivna legitimacija za podnošenje ovakvog zahtjeva, odnosno da samo Grad Zagreb može podnijeti tužbu za utvrđenje svojeg prava vlasništva. Dakle, odbijanje tužbenog zahtjeva je formalne, a ne suštinske prirode.

Stoga potpredsjednica Holjevac očekuje da će u što kraćem vremenu biti donesena i drugostupanjska presuda. Nada se da  tužbeni zahtjev Zagrebačkoga digitalnog grada u iznosu od 390 milijuna kuna potraživanja od HT-a odgovara realnom izračunu, te da će se razriješiti i formalno pitanje pravnog zastupanja Grada Zagreba po osnovi utvrđivanja vlasništva. Brzo okončanje ovoga procesa omogućilo bi brže ulaganje Zagrebačkoga digitalnog grada u širokopojasnu mrežu u cijelom gradu  jer je postojeća IT mreža, kako je ocijenila, zbog još uvijek monoplolistčkog statusa HT-a u Hrvatskoj, zastarjela te ni izbliza ne odgovara potrebama kako gospodarstva tako i građana. Istinskom liberalizacijom IT usluga u Zagrebu dogodio bi se tehnološki skok i uhvatio bi se korak s Europskom unijom, a građani bi dobili kvalitetnije i jeftinije usluge. Tatjana Holjevac se nada da će se ovakvom prvostupanjskom presudom potaknuti ponovno otvaranje pitanja obeštećivanja svih građana koji su sudjelovali u izgradnji HT mreže plaćajući najmanje tisuću eura svoj telefonski priključak, te tako početi ispravljati nepravde počinjene u privatizacijama hrvatskih poduzeća. (zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni