Holding povećao dobit i smanjio zaduženost za 554 milijuna kuna

Holding povećao dobit i smanjio zaduženost za 554 milijuna kuna

„Iako ZET i dalje ostvaruje gubitak, on je u prvom polugodištu gotovo prepolovljen u odnosu na prvo polugodište prošle godine, sa 107 na 66 milijuna kuna”, istaknula je Švaljek te dodala kako su ostvarena dobit i stabilizacija financijske situacije bili ključni razlozi zbog kojih je agencija Standard&Poor’s poboljšala ocjene kreditne sposobnosti Holdinga.

Zagrebački holding (ZGH) je u prvih šest mjeseci ove godine uvećao dobit na 20 milijuna kuna te smanjio zaduženost za 554 milijuna, ali i broj zaposlenika za 12 posto, a nakon restrukturiranja, u idućem razdoblju fokus će biti usmjeren na održivi rast, rekla je u razgovoru za Hinu zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek.

Ona je istaknula kako su dobri rezultati postignuti zbog poboljšanih poslovnih rezultata podružnice ZET. „Iako ZET i dalje ostvaruje gubitak, on je u prvom polugodištu gotovo prepolovljen u odnosu na prvo polugodište prošle godine, sa 107 na 66 milijuna kuna”, naglasila je Švaljek te dodala kako su ostvarena dobit i stabilizacija financijske situacije bili ključni razlozi zbog kojih je agencija Standard&Poor’s poboljšala ocjene kreditne sposobnosti Holdinga.

Smanjene jubilarne nagrade

Ona je rekla kako je Holding prošle godine povećao svoj prihod za 375 milijuna kuna te da to nije proizašlo iz veće potražnje za uslugama Holdinga, ali niti zbog povećanja cijena komunalnih usluga jer do njih nije niti došlo.

„Povećanju prihoda u prošloj godini najviše je pridonijelo potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru, kojim su značajno smanjene jubilarne nagrade. Kao posljedica te mjere, smanjena je sadašnja vrijednost rezerviranja za primanja zaposlenih te su priznati prihodi od ukidanja rezerviranja za jubilarne nagrade u iznosu od 141 milijuna kuna. Osim toga, na povećanje poslovnih prihoda utjecalo je i povećanje prihoda od subvencija i potpora za 135 milijuna kuna u odnosu na 2012. godinu”, pojasnila je Švaljek.

Ona je rekla kako je ukupna zaduženost Holdinga na kraju prvog polugodišta bila za 554 milijuna kuna niža u odnosu na kraj prvog polugodišta prošle godine.

„Radi se o smanjenju od gotovo 9 posto, a očekujem da će se takav trend nastaviti i u idućem razdoblju”, rekla je Švaljek i najavila kako Holding priprema strateške dokumente kojima će predstaviti svoje srednjoročne i dugoročne razvojne ambicije. Ona se dotaknula i najvažnijih investicijskih projekata Holdinga, kao što su izgradnja osnovne škole u Sesvetskom Kraljevcu, srednje škole u Sopnici-Jelkovcu te bazena na Sveticama. Švaljek je najavila završetak izgradnje škola u rujnu, dvorane i bazena srednje škole u Sopnici-Jelkovc u studenom te bazena na Sveticama u svibnju 2015. godine.

(zg-magazin)