HOK traži ocjenu ustavnosti Zakona o obrtu

HOK traži ocjenu ustavnosti Zakona o obrtu

Zbog činjenice da u novom Zakonu o obrtu, koji je 10. prosinca stupio na snagu, fizička osoba – obrtnik, nije pred zakonom jednaka pravnoj osobi (trgovačko društvo), Hrvatska obrtnička komora (HOK)  uputila je Ustavnom sudu RH prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obrtu, kojom je obrtnik diskriminiran u odnosu na pravnu osobu.

Riječ je o tome kako postoji bitna razlika u zakonskim obvezama propisanim za  fizičke osobe koje obavljaju vezani obrt i za pravne osobe koje obavljaju vezani obrt. Vezani obrti su one gospodarske djelatnosti za čije se obavljanje kao uvjet traži ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuća srednja stručna sprema ili majstorski ispit.

Naime, obveza stručnog uvjeta propisana je za sve obrtnike koje obavljaju vezani obrt, dok je za pravne osobe koje obavljaju vezani obrt propisano da mora imati zaposlenog radnika koji ispunjava stručni uvjet samo u slučaju ako ta pravna osoba izvodi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja.

Pravi smisao propisivanja uvjeta stručnosti za vezane obrte (automehaničar, vodoinstalater, frizer, kozmetičar itd.) je jamstvo stručnosti, zaštita zdravlja, kao i zaštita potrošača, a ta zakonska obveza bi trebala važiti jednako za obrtnika i za pravnu osobu.

U pravnom poretku utemeljenom na vladavini prava, zakoni moraju biti opći i jednaki za sve, a u ovom su Zakonu pravne osobe stavljene u privilegirani položaj bez valjanih ustavnopravnih razloga, što predstavlja nedopustivu diskriminaciju. Također, ne postoje valjani ustavnopravni razlozi da se pravna osoba stavlja u povlašteni pravni položaj u odnosu prema drugim sudionicima tržišne utakmice, u konkretnom slučaju obrtnicima, ocjenjuju u HOK-u.  (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni