HOK traži hitne izmjene Pravilnika o PDV-u

Pravilnikom o porezu na dodanu vrijednost propisano je smanjenje stope PDV-a sa 25 na 10 posto na konzumaciju hrane i pića u ugostiteljskim objektima, ali se smanjenje ne odnosi na konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta – putem dostave

Hrvatska obrtnička komora (HOK) izrazila je oštro protivljenje primjeni članka 60., stavka 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine i traži od Porezne uprave njegove hitne izmjene.

Pravilnikom je propisano smanjenje stope PDV-a sa 25 na 10 posto na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Međutim, navedenim uslugama ne smatra se dostava hrane iz ugostiteljskog objekta ili narudžba hrane za konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta. Riječ je o uslugama koje koriste catering objekti, objekti jednostavnih usluga, slastičarnice, pizzerije i drugi ugostiteljski objekti, koji nude hranu koja se preuzima u objektu ili dostavlja korisniku, navode u HOK-u.

U HOK-u smatraju da ovakav Pravilnik i njegovo tumačenje pokazuju temeljno nepoznavanje ugostiteljske struke.

Catering objekti i objekti jednostavnih usluga navedeni su u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti i nikako ne bi trebali biti različiti od ostalih ugostiteljskih objekata u pogledu poreznog tretmana. Iako se navodi da se radi o usklađenju s Europskom direktivom 2006/112/EC te da navedene vrste objekata ne pružaju ugostiteljsku uslugu, pa prema tome i ne mogu imati sniženu stopu PDV-a od 10 %, europska praksa nije takva. Konkurentske zemlje koje su uvele sniženu stopu PDV-a za ugostiteljske usluge, kao što su Italija, Slovenija, Francuska, Turska i Španjolska, nisu radile razlike između objekata gdje se hrana konzumira u objektu ili se preuzima u objektu, odnosno dostavlja korisniku, što dokazuju podaci Europske asocijacije HOTREC http://www.hotrec.eu/, stav je HOK-a.

Na ovaj način navedeni objekti i ova vrsta ugostiteljske usluge zakinuti u odnosu na druge vrste ugostiteljskih objekata te će biti i manje konkurentni, upozoravaju iz HOK-a. (zgm)

 

Ova stranica koristi kolačiće. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close