HOK i Ministarstvo rada zajednički će promicati mjere aktivne politike zapošljavanja

Mirando Mrsić: „Moramo početi školovati kadrove za potrebe tržišta rada, a prestati proizvoditi kadrove za burzu rada. Inzistirat ćemo na integraciji struke i škole u kojoj mora biti puno više prakse, posebno za obrtnička zanimanja“

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić  i predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec u ponedjeljak su potpisali Sporazumom o suradnji na promociji mjera aktivne politike zapošljavanja prema poslodavcima. Riječ je o sporazumu kojim se iskazuje spremnost na međusobnu suradnju na promociji mjera aktivne politike zapošljavanja, posebno mjera usmjerenih prema poslodavcima u svrhu očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta.

„Sporazum o suradnji HOK-a i našega ministarstva prvi je korak u smjeru što čvršćeg i kvalitetnijeg povezivanja posloprimaca i poslodavaca“, izjavio je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić. Naglasio je da moramo početi školovati kadrove za potrebe tržišta rada, a prestati proizvoditi kadrove za burzu rada. Inzistirat ćemo na integraciji struke i škole u kojoj mora biti puno više prakse, posebno za obrtnička zanimanja. Posebno ćemo raditi na valorizaciji znanja koje radnici stječu kako dodatnim edukacijama, tako i samim radom. Ulaskom u EU i uvođenjem elektroničke radne knjižice, radnici će moći formalizirati sva svoja stručna znanja, biti specijalisti za određena područja rada i na taj način povećati svoju vrijednost na tržištu rada“, dodao je ministar.

Predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo prepoznalo važnost aktivne uloge obrtnika i HOK-a u strukovnom obrazovanju. „Obrazovanje za vezane obrte provodi se u skladu sa svim smjernicama razvoja strukovnog obrazovanja u EU i u njima se naglašava neophodna poveznica gospodarstva i obrazovanja, kao i ključna uloga koju bi modeli učenja na radnom mjestu odnosno naukovanju trebali imati u procesu obrazovanja. Gospodarstvo mora preuzeti odgovornost za kvalitetu strukovne izobrazbe, a obrazovni sektor biti spreman na partnerstvo i suradnju. Pitanje obrazovanja je od prevelike važnosti da bi se prepustilo bilo pojedincu, bilo jednom sektoru“, poručio je Ranogajec.

Ministarstvo i HOK će u provođenje Sporazuma uključivati županijske komore, kao i područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Sukladno Sporazumu, Ministarstvo i Hrvatska obrtnička komora će, u okviru svojih zakonom utvrđenih zadaća posebno surađivati:

– u promociji mjera propisanih Nacionalnim planom za poticanje zapošljavanja i Zakonom o poticanju zapošljavanja;

– na informiranju o načinima i mogućnostima korištenja svih mjera zapošljavanja, a posebno mjera usmjerenih na zapošljavanje mladih te mjera usmjerenih prema poslodavcima u teškoćama radi očuvanja radnih mjesta, kao i mjera za poticanje samozapošljavanja u obrtu;

– na povezivanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s organizacijskim jedinicama HOK-a radi uspostave partnerskog odnosa u rješavanju potreba poslodavaca sukladno potrebama tržišta rada;

– u osiguravanju savjetodavne podrške samozaposlenim osobama u obrtu;

– u kreiranju sustava cjeloživotnog učenja prema konceptu trajne zapošljivosti, sukladno razvoju tržišta rada i dr. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni