Hoćete smjenu Vlade? Evo vam po glavi!

Oko 1400 policajaca raspoređeno je kako bi osiguravalo taj prosvjed, koji je pozivao na narodnu pobunu i zauzimanje prilaza parlamentu sve do ostavke španjolske vlade / Španjolsku je pogodila najveća stopa nezaposlenosti od 1970-ih godina. Njihov je broj dosegnuo 6,2 milijuna

Španjolska vlada ne brani španjolske interese, nego interese banaka i Njemačke, istaknula je 29-godišnja nezaposlena prosvjednica

Španjolska se policija sinoć udarcima palica obračunala s mladima na kraju okupljanja na kojemu su prosvjednici tražili ostavku vlade. Na kraju skupa na kojem se okupilo oko tisuću ljudi, većinom mladih, pod sloganom „Opkoli kongres“, više desetaka prosvjednika bacalo je boce i petarde na policijske snage koje su odvratile palicama. Tada su se prosvjednici raspršili, a male skupine nastavile su se suprotstavljati policiji.

Oko 1400 policajaca raspoređeno je kako bi osiguravalo taj prosvjed, koji je pozivao na narodnu pobunu i zauzimanje prilaza parlamentu sve do ostavke španjolske vlade.

madrid_policij

Jedna od prosvjednica, nezaposlena 29-godišnjakinja, rekla je da se ne slaže s politikom vlade koja je podložna politici Europske središnje banke koju Španjolci nisu izabrali. Istaknula je da španjolska vlada ne brani španjolske interese, nego interese banaka i Njemačke.

Prosvjednik iz Seville rekao je da vlada ne održava izborna obećanja. Neki su nosili transparente s natpisom 6,2 milijuna razloga, prema rekordnom broju nezaposlenih (27,2 posto radno aktivnog stanovništva), što je podatak objavljen jučer.

Četvorica mladih članova anarihstičkih skupina privedena su jučer ujutro dok su se spremali podmetnuti požare u Madridu, navodi ministarstvo unutarnjih poslova. Policija je također privela 11 osoba koje se se zatvorile u zgradi Sveučilišta Complutense u Madridu.

Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj u prvom je tromjesečju ove godine dosegnula novu rekordnu vrijednost od 27,16 posto, čime je broj nezaposlenih u četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone premašio vrtoglavih šest milijuna, pokazali su danas objavljeni podaci tamošnjeg državnog zavoda za statistiku.

Španjolsku je pogodila najveća stopa nezaposlenosti od 1970-ih godina, kada su se u toj zemlji počeli prikupljati statistički podaci o nezaposlenosti. Samo uz prva tri ovogodišnja mjeseca vojsci nezaposlenih pridružilo se još 237.400 Španjolaca, čime je njihov ukupan broj dosegnuo 6,2 milijuna, objavio je u četvrtak statistički ured. U zadnja tri mjeseca 2012. stopa nezaposlenosti iznosila je 26,02 posto, pokazuju podaci toga ureda. (hrt / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni