Hoćete li odbiti medicinsku uslugu?

Hoćete li odbiti medicinsku uslugu?

(Foto: Gary Cassel / Pixabay)

Pobornici su svjesni da nema suvremene medicine bez plastike. Stav je to kojeg zastupaju već i hrvatski znanstvenici, ne samo na stranicama ovog portala. Pitanje za njene protivnike, posebno jednokratne plastike: Hoćete li zadržati svoju retoriku, ako vam je potrebna medicinska usluga? Čini se da bi ju kritičari u tom slučaju spektakularno promijenili.

Poticaj za postavljanje ovih pitanja je nedavni medicinski zahvat kojem je podvrgnut glavni urednik časopisa Plastics Engineering, Pat Toensmeier.

Evo što je napisao o svom osobnom iskustvu P. Toensmeier, o operativnom zahvatu, uklanjanju blokade lijeve prednje silazne arterije.

Kateter za angioplastiku uključuje plastični balon koji je ključan za otvaranje arterije i implantaciju stenta (Izvor: Vention Medical / Plastics Engineering)

Operacijska sala – okruženje s puno plastike

»Dana 14. srpnja obilježio sam 37 godina novinarstva u industriji plastike. Moja proslava ove obljetnice bila je post-angioplastična rekonvalescencija, budući da sam dan ranije imao zahvat uklanjanja blokade moje lijeve prednje silazne arterije ili LAD«. 

»Nije mi smetao skromni dan oporavka. Blokada LAD može biti kobna ako se ne liječi (…) Sada je ugrađen stent koji osigurava pravilan protok krvi. Dok sam u operacijskoj sali čekao početak zahvata, možda sam trebao razmišljati o smrtnosti unatoč faktoru rizika od angioplastike koji je bio samo 0,1 posto. Međutim, sve o čemu sam mogao razmišljati bilo je da je operacijska sala nevjerojatno okruženje bogato plastikom. To je dobro shvaćanje očitog, ali vrijedno razmatranja«, opisuje Toensmeier.

U svom pisanju zaključuje kako je sveprisutnost plastike u medicini – »impresivna«. Kateter koji je deblokirao njegovu arteriju uključivao je balon za otvaranje arterije koji je obično napravljen od PET-a ili poliamida. »Možda bi bilo moguće napraviti angioplastiku s kateterom bez plastike, ali postupak bi bio opasan i možda više invazivan«, dodaje. 

Kritiziraju, a ne nude rješenja

»Razmišljajući o ovome, prisjećamo se sve većeg zbora retorike protiv plastike iz skupina koje krive materijal za dugačak popis ekoloških zala – zbora koji je sve oštriji i drskiji u svojim tvrdnjama i ciljevima. 

Jedna skupina, Earthday.org, žali se na “neumorno oslanjanje čovječanstva na plastiku…”, kao i na “praktičnost i jeftinost” plastike i “sintetičku noćnu moru” koju ona stvara. “Neometana proizvodnja plastike ima strašne posljedice za okoliš”, upozorava Earthday.org. Skupina promiče “Globalni ugovor o plastici” koji bi Ujedinjene narode i svjetske vlade obvezao da prekinu proizvodnju i prodaju plastike za jednokratnu upotrebu do 2030. (dakle nema više balona za angioplastiku?) i ulažu u zamjene za smole na bazi fosilnih goriva. 

Nijedan od ovih prigovora, naravno, nije nov, niti su predložena “rješenja” realna«, kaže urednik.  

»Industrija plastike godinama je razvijala postupke metode za smanjenje upotrebe plastike i otpada te za povećanje količine sirovina. Skupine koje se bore protiv plastike nikada ne priznaju napore i uspjehe industrije u tim područjima«, ističe Toensmeier. 

Postoje izazovi u upravljanju proizvodnjom, korištenjem, odlaganjem i ponovnom uporabom goleme količine plastike koja se proizvodi svake godine. Industrija ovdje marljivo radi i napreduje.  

Smiješni zahtjevi za radikalnim ograničavanjem plastike

»Zahtjevi koji rutinski uključuju široke zabrane proizvoda, usvajanje novih i uglavnom neprovjerenih kemijskih formulacija i pozive društvu da radikalno ograniči plastiku, materijal koji ima iznimno pozitivan učinak na pitanja kvalitete života, stoga su smiješni«, konstatira autor. 

Čovjek se ne može ne zapitati koliko su skrupulozni Earthday.org i druge “zelene” grupe u upotrebi plastike, bilo kod kuće, u pakiranoj hrani koju kupuju, elektronici koju koriste, automobilima koje voze – čak i medicinskim postupcima koji su im potrebni.  

»Nikada nisam čuo da je netko odbio medicinski tretman, jer uključuje plastiku za jednokratnu upotrebu. I kladim se da nikad neću«, navodi Toensmeier i zaključuje: »Svijet bez plastike nije nezamisliv, ali život na takvom mjestu podrazumijevao bi odricanja i smanjenje životnog stila koji bi gotovo svaka osoba odbacila, uključujući i zelene aktiviste. A to je ishod vrijedan razmatranja bez obzira gdje se nalazite«.


(Izvor: Pismo članu Society of Plastics Engineers)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni