Hoćemo naprijed gledajući u retrovizor

Hoćemo naprijed gledajući u retrovizor

Mladi shvatili kako u Sabor. Treba biti protiv. Kako su teme »protiv termoelektrana, golfa, vjetroelektrana i hidroelektrana« već iskorištene ili rezervirane za ulazak u visoku politiku, mladi su otkrili novi put koji vodi preko»protiv odlagališta radioaktivnog otpada«. Otpad može usred Zagreba, može i usred polja u Krškom, ali nikako ne može »u vukojebini« u Trgovskoj gori

dr. sc. Viktor Simončič

Čovjek će postati velikanom u s razmjeru svoga zalaganja za dobrobit ljudi oko njega. (Mahatma Gandhi)

Viktor Simončič
Viktor Simončič

Naše stanje kroničar Siska Ivo Sinovčić opisao je rečenicom: Ne možeš stalno gledati u retrovizor i voziti naprijed. Ispred mene kao loš film sličice iz retrovizora.

Čujem da je od početka ove školske godine jednu osnovnu školu u Petrinji napustio 21 učenik. Otišla djeca sa svojim roditeljima trbuhom za kruhom. Na put bez povratka.

Na TV-u vijest da smo prije 13 godina imali 60 000 proizvođača mlijeka, a danas samo još 8000. Uz silne oranice pokrivamo samo 37 % potreba za hranom. Uskoro ćemo krave imati još samo u zoološkim vrtovima.

Pročitam kako je INA – MOL ostvarila dobit. Jest da je manja, ali je dobit. U isto vrijeme MOL je ostvario uvećanje dobiti. Nekih 40 i više puta veću od INA-e. Drago mi je da je INA-MOL ispunio sve obveze iz ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola, ali u Bosni i Hercegovini. Kod nas baš ne, ali samo što nisu, jer sve je spremno za investicije u Rafineriju u Rijeci od nekih 400 milijuna eura, čim se steknu uvjeti. I kako će se razmisliti kako pozicionirati sisačku rafineriju. Uvjeti za riječku rafineriju nikako da se steknu, a i sisačku rafineriju se pozicionira od danas do sutra. Nisam optimist da će se uvjeti baš steći, a sisačku rafineriji su već odavno pozicionirali »smjestivši joj«. Kao da se odugovlači, kako bi se stekli uvjeti tako da se uvjeti više ne mogu steći. Nešto na način kao kada u ponedjeljak donesete na prodaju najbolji komad mesa, a nemate hladnjak za duboko zamrzavanje. I ako to ne prodate odmah, iz dana u dan imate manje, da bi u subotu imali samo komad otpada.

Imenovan je novi zamjenik ministra turizma, gospodin Robert Pauletić. Na portalima njegovo huškačko pisanje, posebno protiv Srba. Kao rođeno za ministra turizma! On svoje pisanje smatra satirom i uspoređuje se sa Miljenkom Smojom. Kao i on je za Talijane znao napisati da su »kurbe«. Znao je, ali u sasvim drugom kontekstu. Onako kako ja na osnovi dostupnih pisanija najmlađeg pobjednika Kviskoteke vidim, to zaista ima veze sa satirom. Onom koja se koristi kao sredstvo političke borbe, ali neke nalik Goebbelsovoj. Kako drugačije razumjeti rečenice: »Odlazim kada su Srbi u hotelu… Srbi okupirali najbolja tri stola uz ogradu. Ustvari, formirali su jedan veliki SAO Stol, cili prvi red, tri familje s dicon… Čuješ li ovo? Opet bi oni nama komandirali, samo da uvate priliku… Koje su ovo škovace? Šta provociraju ovako usrid Hrvatske? Jesu li oni normalni?«

»Koliko znam, nisam prepisao rad«

Onaj tko možda misli da se ne može suditi na osnovi rečenica uzetih iz konteksta, vara se. U kontekstu to sve zvuči još »fašistoidnije«. Čudi me kako je uopće moguće objavljivanje ovakvih uradaka. Mislim da u našim zakonima postoji čak i obaveza da na ovakvo pisanje djeluju »institucije sistema«, izraz kojeg upotrebljavaju naši političari kada se uhvate s prstima u pekmezu. Nažalost, kada to naši političari upotrijebe onda se oni nadaju da će »institucije sistema« djelovati na način kako su ih oni osmislili.

Na djelovanje »institucija sistema« mirno čeka i kandidat za ministra branitelja Milijan Brkić koji je izjavio: »Ne sramim se svoje diplome, a koliko znam, nisam prepisao rad«. Vjerujem mu da on nije prepisao rad. Gotovo sam uvjeren da je njemu kao i drugim »prepisivačima« netko napisao – prepisao rad. Kada se prvi puta pojavila ta vijest napisao sam: Na školi za kriminaliste uhvatili 20 i nešto njih koji prepisuju. Razriješili i 2 profesora. Na drugim fakultetima se prepisivači ne hvataju, ili ih možda nema? Zar su samo kriminalisti lopovi ili samo kriminalisti mogu uhvatiti lopove? Glavni tajnik HDZ-a, gospodin Milijan Brkić prepisao 70 % diplomskoga i tvrdi da je OK. Kako je on »kriminalist«, i uz to još i glavni tajnik HDZ-a, u napasti sam da mu vjerujem (https://zg-magazin.com.hr/birokracija-europe-ujedinjena-protiv-naroda/)

Za zamjenika ministra znanosti i obrazovanja Predrag Šustara izabran je Hrvoje Šlezak, član Hrasta. Ministar Šustar dobio je snažnu podršku u vjerovanju da Bog može biti dizajner svijeta. Mislim da je gospodin Šlezak mudro postupio preuzevši mjesto zamjenika, jer će, za razliku od dosadašnjih obaveza u školi konačno imati više vremena da dovrši svoj doktorat.

Mladi shvatili kako u Sabor. Treba biti protiv. Kako su teme »protiv termoelektrana, golfa, vjetroelektrana i hidroelektrana« već iskorištene ili rezervirane za ulazak u visoku politiku, mladi su otkrili novi put koji vodi preko»protiv odlagališta radioaktivnog otpada«. Otpad može usred Zagreba, može i usred polja u Krškom, ali nikako ne može »u vukojebini« u Trgovskoj gori (https://zmusk.wordpress.com/viktorov-poucak/hoce-li-bog-tom-bijednom-narodu-ikada-pomoci/). Naše stručne javnosti ili nigdje ili mediji to ne prenose.

Nema ni reakcije iz Vlade, a moralo bi se oglasiti »pola ministarstava«:

– Ministarstvo znanosti – objasniti kako je opasna radijacija otpada koji se želi odlagati, a dio tog je eto desetljećima na Ruđeru;

– Ministarstvo gospodarstva – 50 % otpada koji je sada »pod strehom« u Krškom je naš;

– Ministarstvo zdravlja – dio radioaktivnog otpada nastaje u funkcija naših liječenja;

– Ministarstvo okoliša – kakve se mjere planiraju i kao takva skladišta nisu ništa nova;

– Ministarstvo regionalnog razvoja – kako zadržati stanovnike ako nema radnih mjesta;

– Ministarstvo europskih integracija – skladište je jedna naša EU obaveza,…

Na TV-u vidim reakciju samo iz Tuzle. Tamošnji profesor Edin Delić tumači kako je potencijalno skladište štetno jer bi se mogla »zapaliti šuma«.

Inače, istini za volju ne prolaze kod nas samo oni protiv. Prolaze i oni koji su ZA PROTIV oni koji su za BANAN-u! Svi oni koji su doprinijeli da smo stvarno »u banani«, kako je davno ustvrdio bivši premijer Ivo Sanader (Sanader poručio sindikatima: U banani smo) i da kod nas kao da vrijedi parafrazirani Petar Preradović da »stalna mijena kod nas samo banana jest!«

Crne retrovizorske misli

U meni se roje crne retrovizorske misli kada odjednom vijest koja mi kazuje da se ne treba brinuti. Jer da je stvarnost tako crna, onda Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović teško da bi imala vremena za studiranje. Laknulo mi je kada sam pročitao nadahnuti novinarski uradak: »Iako bi trebala obavljati i predsjedničke dužnosti uz studiranje, Kolinda očito sve stigne. Tako se našla i u studiju Televizije student te se pohvalila da je već i upisala prvu peticu u indeks. Predsjednicu studenti često zaustavljaju na hodniku fakulteta kako bi snimili selfie s njom, na što ona uvijek rado pristaje«. Obradovala me prva petica Predsjednice. Nisam ni sumnjao da bi mogla dobiti manju ocjenu (Poučak 27. – »Sve u svoje vrijeme«).

Uz sve opravdane rezerve prema stručnosti Vlade, tračak optimizma mi se čini i stručno oko primjera kod okoliša. Ministar, ranije izabrana pomoćnica ministra i novi izabrani zamjenik ministra Mario Šiljeg su stručnjaci. Sve troje, na ovaj ili onaj način imaju i akademska i praktična iskustva, za razliku od prijašnjeg sastava u kojem nitko od vodeći nije bi stručan. Bilo je tamo i PR-ovaca, i ekonomista, i prodavača automobila, samo ne »okolištaraca«. Mislim da je posebno značajno da je zamjenik ministra diplomirao i doktorirao na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Njegova znanja su komplementarna ministrovim i vjerujem da nam se više nikada neće dogoditi da se financiraju projekti koji ne da nemaju pozitivan, već oni koji imaju izrazito negativan na okoliš i razvoj. Radi se, od na ovom portalu u zadnje vrijeme često spominjanog e-automobila, do nemuštih sanacija odlagališta, predimenzioniranih i često nigdje drugdje postojećih postrojenja obrade otpada i pročišćavanja otpadnih voda,…

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Bcrkovljanima. Svečano otvoren i odmah zatvoren...
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Bcrkovljanima. Svečano otvoren i odmah zatvoren…

Vjerujem da neće imati respekta niti prema stranim stručnjacima i domaćim dvorskim savjetnicima koji su nas usrećili s postrojenjima à la »Marišćina« i »sisačkim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda«. Vjerujem da će ukloniti i stručne gluposti, kao preimenovanje ljevaonica u postrojenja za termičku obradu otpada i da će ubrzati postupak deklasifikacije otpada,… Široko znanje i visoka stručnost posebno će biti nužni u, po mom sudu, više nego potrebnoj hitnoj reviziji preuzetih obaveza i čak i u pripremi postupka za derogacijom.

Ne želi niti pomisliti da bi ova ekipa mogla pasti pod utjecaj »Piršića&Co«… i da znaju da se okoliš čuva preko održivog razvoja, koji je nemoguć bez domaće proizvodnje. Usput, dobro je i to da su svi završili sa školovanjem pa će se moći posvetiti samo poslu za kojeg su plaćeni, a ne i studiranju.

Bezbroj nijansi sive …

Negdje je objavljen snimak govora sa jednog sprovoda ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji spominje »našu (misli na Hrvatsku) najveću nacionalnu tragediju i poraz iz 1945. godine«. Još jedan mladalački nestašluk iz studentskih dana od prije tri godine.

U Zagrebu, nakon Osijeka postrojena još jedna postrojba u crnim košuljama.

Izgleda da se malo previše citiram. Je li prepisivanje samoga sebe plagijat? Što »institucije sistema« misle o tome?

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni