HNS o Uberu: Grad nastoji dokinuti slobodu tržišta

HNS o Uberu: Grad nastoji dokinuti slobodu tržišta

Potaknuti najnovijim razvojem situacije oko servisa Uber, HNS Grada Zagreba u utorak je poslao priopćenje medijima u kojima izražava svoje nezadovoljstvo odlukama gradskih vlasti te ih poziva da preispitaju svoje odluke vezane uz poslovanje i funkcioniranje usluga taksi prijevoza putnika na području glavnoga grada.

»Možda najveću zabrinutost izaziva odluka da se ukida mogućnost promotivne besplatne vožnje što je direktno zadiranje u slobodu tržišta. Osim što time poskupljuje, ionako preskupi, život stanovnika Zagreba, radi se o uništavanju zdrave konkurencije i pokušaju kreiranja monopola«, navode HNS-ovci.

Ukazuju kako su, unatoč tome što Zagreb ima znatno manje taksija u odnosu na ostale europske metropole, gradske vlasti donijele su odluku da se do 2017. neće izdavati nove taksi dozvole, a nakon toga davat će se svake četiri godine. »Time se praktički kreira regulatorni kartel koji favorizira određene udruge nauštrb ostalih čime je izravno ugroženo pravilo poštenog i ravnopravnog tržišnog natjecanja«, ističu iz HNS-a.

Nastavljaju kako model koji na ovakav način promovira zagrebačka gradska uprava predstavlja zastarjeli način poimanja tržišta te direktno suprotstavljanje pravilima Europske unije o slobodi pružanja usluga i novom strateškom okviru Europske komisije koji daje priliku i obvezu liberalizacije i deregulacije u nizu uslužnih djelatnosti.

Iz Gradske organizacije HNS-a zbog svega pozivaju Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja da reagira na odluku Gradske skupštine Grada Zagreba o regulaciji taksi usluga te pokrene postupak, kako tvrde »monopolističkih odredbi koje ta odluka u sebi sadrži«. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni