HNK napokon dobio intendanticu

HNK napokon dobio intendanticu

Vlada je Sanju Ivić, dosadašnju ravnateljicu Drame HNK, imenovala na temelju zajedničkoga prijedloga Ministarstva kulture i Grada Zagreba

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici imenovala  Sanju Ivić za vršiteljicu dužnosti intendantice Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Ivić je naglasila da program kazališta ostaje isti te kako će HNK ispoštovati sve preuzete ugovorne obveze i nastojati nadoknaditi sve što je propušteno u ovom razdoblju.

„Prvi nam je posao da oformimo direkciju i imenujemo vršitelje dužnosti ravnatelja umjetničkih grana, što ćemo učiniti idućeg tjedna“

Vlada je Sanju Ivić, dosadašnju ravnateljicu Drame HNK, imenovala na temelju zajedničkoga prijedloga Ministarstva kulture i Grada Zagreba nakon što je Ani Lederer još  1. rujna istekao mandat, nakon čega je ona razriješena dužnosti v.d. ravnateljice pa je od tada zagrebački HNK bio bez intendanta.

„Prvi nam je posao da oformimo direkciju i imenujemo vršitelje dužnosti ravnatelja umjetničkih grana, što ćemo učiniti idućeg tjedna“, izjavila je za Hinu nova v.d. ravnateljice Sanja Ivić. „Za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Drame bit će imenovana Ana Tonković Dolenčić, za v.d. ravnatelja Baleta Svebor Sečak, a o v.d. ravnatelja Opere još ćemo se dogovoriti,“ dodala je.

O Sanji Ivić

Sanja Ivić
Sanja Ivić

Sanja Ivić rođena je 1958. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je komparativnu književnost te jugoslavenske jezike i književnost, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu dramaturgiju. Slobodna je umjetnica od 1985. do 1987.godine, kada je angažirana kao dramaturginja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1993. Usavršavala se u SAD-u, Francuskoji tijekom kraćih boravaka u Austriji, Italiji i drugim zemljama.

U hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu kao stalna dramaturginja surađivala je u mnogim repertoarnim višestruko nagrađivanim predstavama. Surađivala je s brojnim kazalištima i nezavisnim kazališnim skupinama (DK Gavella, HNK Osijek, Zagrebački plesni ansambl, HNK Split, Teatar Lapsus, Kazališna družina David, Dječje kazalište Smješko, Kazalište lutaka Split itd). Autorica je brojnih dramatizacija i dramskih tekstova izvedenih u kazalištima Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

U osječkom HNK prevela je tekst i režirala predstavu Koraci (S. Beckett). Za nezavisnu umjetničku skupinu Barutana u Osijeku prevela je tekst i režirala predstavu Gospođa Aoi (Y. Mishima).

Surađivala je na scenarijima nekoliko dokumentarnih filmova u produkciji HRT-a. Dugogodišnja je suradnica Trećega programa Hrvatskog radija. Kao vanjska suradnica predavala je dramaturgiju na studiju Glume i lutkarstva na osječkoj Umjetničkoj akademiji 2006. i 2007. godine.

Autorica je knjige pod naslovom Jesetre drugorazredne svježine (problemi dramatizacije romanesknih tekstova u suvremenom teatru na primjeru romana M. A.Bulgakova Majstor i Margarita) izdane 2004.

Dobitnica je druge Nagrade Marin Držić za najbolji domaći dramski tekst 2009. godine. (zg-magazin)

Bila je v.d. i ravnateljica Drame HNK u Zagrebu od 2002. do 2006. godine. Od 2008. do 2013. godine ponovno je ravnateljica Drame. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni