HND: Vlada je dužna biti otvorena prema novinarima i javnosti

HND: Vlada je dužna biti otvorena prema novinarima i javnosti

»Od Vlade i svih drugih aktera političkog života zahtijevamo da na sve moguće poznate načine uspostave transparentnu komunikaciju s novinarima i građanima«, poručuju iz HND-a

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ponovo je pozvalo hrvatsku Vladu da se maksimalno otvori prema javnosti, i uspostavi praksu redovitih, tjednih konferencija za novinare. Reakciju HND-a izazvao je jučerašnji, kako ocjenjuju »neprimjereni događaja« kada je novinarima bilo onemogućeno da postavljaju pitanja ministrima ispred sjedišta Vlade u Zagrebu. U svrhu fizičkog onemogućavanja novinara da ministrima postavljaju pitanja na Markovu rgu bila je angažirana policija.

HND smatra da je taj događaj pravi trenutak da se konačno na primjeren način uspostavi odnos Vlade i njezinih ministara prema novinarima i medijskim ekipama, koji je od ukidanja redovitih konferencija za novinare prije 10 godina »krajnje ponižavajući« te otežava pravodobno informiranje građana o svim relevantnim pitanjima.

»Podsjećamo da do čekanja pred zgradom Vlade i ‘povlačenje ministara za rukave’ ne bi nikada ni došlo da su pravila jasno postavljena, odnosno da su ministri svakodnevno dostupni za sva pitanja koja novinare i javnost s pravom zanimaju. Komunikacijska strategija Vlade naprosto ne smije biti dodatno zatvaranje prema javnosti, ona je dužna biti otvorena za sve što građane putem njihovih novinarskih poslanika zanima«, navodi se u priopćenju HND-a koje potpisuje njegov predsjednik Saša Leković.

HND zato još jednom apelira na Vladu da uspostavi komunikaciju s javnošću putem redovitih, tjednih konferencija za novinare koje neće biti strogo kontrolirane, da ne izbjegava odgovore na pitanja koja joj ne odgovaraju, ili da ih čak zabranjuje, da promptno daje odgovore na pitanja postavljena ministarstvima, te da ministri redovito daju izjave i intervjue kada to od njih javnost traži.

»Od Vlade i svih drugih aktera političkog života zahtijevamo da na sve moguće poznate načine uspostave transparentnu komunikaciju s novinarima i građanima«, poručuju iz HND-a.

Podsjećaju da HND godinama apelira na hrvatske vlade da se počnu ponašati kako priliči onima u demokratskim zemljama, da je to nedavno ponovo zatražio dobivši i potporu Međunarodne federacije novinara (IFJ) i 600 tisuća novinara koje ona zastupa. Na javno objavljeno pismo predsjednika IFJ-a, upućeno najvišim državnim dužnosnicima se, međutim, nitko nije udostojio odgovoriti, što je dodatno zabrinulo vodeću svjetsku novinarsku organizaciju i političke čimbenike s kojima je u svakodnevnom kontaktu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni