HND poziva na potpisivanje peticije protiv kaznenog djela „sramoćenja“

HND poziva na potpisivanje peticije protiv kaznenog djela „sramoćenja“

To kazneno djelo prijetnja slobodi govora i svih ostalih sudionika javne komunikacije kao i svakog građanina koji u bilo kojoj prilici, pred svjedocima, iznese tvrdnju koju netko može doživjeti kao sramoćenje, smatraju u HND-u

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pokrenulo je peticiju kojom od Vlade i Hrvatskoga sabora traže da ukinu članak 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja čija je oštrica, smatraju, usmjerena prvenstveno na novinare, dakle autore novinskih tekstova i medijskih priloga. U HND-u ocjenjuju da to kazneno djelo u društvo uvodi strah i autocenzuru rte nas vraća u eru verbalnog delikta.

„Kaznenim sudovima djelo sramoćenja ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica. U sudskoj praksi, a posebno u hrvatskim okolnostima u kojima su sudovi laki na obaraču u osuđivanju novinara, kazneno djelo sramoćenja prometnut će se u idealno sredstvo za kaznenu represiju i odmazdu nad novinarima“, tvrde u cehovskoj organizaciji novinara.

Dodaju kako je istodobno to kazneno djelo prijetnja slobodi govora i svih ostalih sudionika javne komunikacije kao i svakog građanina koji u bilo kojoj prilici, pred svjedocima, iznese tvrdnju koju netko može doživjeti kao sramoćenje.

„Zato tražimo najhitnije uklanjanje djela sramoćenja iz Kaznenog zakona, ali i dekriminalizaciju ostalih kaznenih djela iz sfere zaštite časti i ugleda i njihovo prebacivanje u sferu građansko-pravne odgovornosti“, zahtjev je potpisnika peticije.

Iz HND-a pozivaju sve građane da ih u njihovim nastojanjima podrže potpisivanjem peticije na:

http://hnd.hr/hr/Peticija/.

(zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni