Hladne glave u 2014. godinu!

Hladne glave u 2014. godinu!

Prema podacima MUP-a tijekom prošlogodišnjih blagdana ozlijeđene su 32 osobe, od čega 18 teže. Propucano je 18 objekata, a policija je oduzela 122 komada oružja, 6 176 komada streljiva, 5 kilograma eksploziva, 81 komad raznih eksplozivnih sredstava te 13 278 komada pirotehničkih sredstava.

Možda bismo se s početkom Nove 2014. godine trebali usredotočiti na donošenje novih životnih odluka, a manje planirati kako da što bučnije i luđe ispratimo 2013. godinu u prošlost. Ipak 31. prosinac ne znači kraj, to je još samo jedan novi početak

Valentina Vukoje

Posljednji je dan stare godine, a iza nas je Božić koji je baš kako i priliči, u većini hrvatskih gradova protekao mirno. Kako se približavamo Novoj godini možemo zamijetiti kako se u gradu češće čuju pucnji petardi i ostale pirotehnike. Već 21 godinu za redom Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava zagrebačka (PUZ) od 16. prosinca do 8. siječnja 2014. godine provode akciju „Mir i dobro“, s ciljem prevencije ozljeđivanja osoba i oštećenja imovine. Iz PUZ-a apeliraju na građane da kupuju pirotehnička sredstva u ovlaštenim prodavaonicama te da pri uporabi koriste upute proizvođača tih sredstva, kako eksperimentiranje ne bi imalo kobne posljedice. Tijekom prošlogodišnje Akcije „Mir i dobro“ zabilježeno je je jedno teško ozljeđivanje maloljetne osobe i tri punoljetne osobe. U proteklih pet godina, sreóm, nije zabilježen nijedan slučaj daje osoba smrtno stradala, a u PUZ-u bilježe i pad broja prekršajno ili kazneno prijavljenih osoba.

Pirotehnička sredstva II i III razreda mogu kupiti samo punoljetne osobe od 15. prosinca do 1. siječnja, a mogu se koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja. Pirotehnička sredstva I razreda mogu se prodavati tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i upotrebljavati djeca starija od 14 godina. PUZ planira nadzor nad 140 prodavaonica oružja i streljiva tijekom ovogodišnje akcije. Također se upozorava roditelje da ne kupuju svojoj maloljetnoj djeci neprimjerena pirotehnička sredstva te kako ta sredstva moraju biti u skladu s djetetovim uzrastom.

Manje oružja, manje tragedija

Poruka na majici govori sve. Zašto upropastiti veselje sebi i/ili drugima?
Poruka na majici govori sve. Zašto upropastiti veselje sebi i/ili drugima?

Osim pirotehničkih sredstva koja se koriste u blagdanskom razdoblju, najveća je opasnost u korištenju vatrenog oružja. Akcija „Manje oružja, manje tragedija“ koju je 2007. godine pokrenulo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj traje i danas. Njome je omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava. U MUP-u naglašavaju kako protiv građana, koji predaju takvo oružje neće biti pokrenut prekršajni niti kazneni postupak te kako će nakon prijave građana osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka doći preuzeti oružje na prijavljenu adresu. U MUP-u ističu kako su od 1. rujna 2007. do 31. prosinca 2012. godine građani dragovoljno predali 2 515.555 kilograma eksploziva, 7 632 komada raznog oružja, 71 361 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 3 208 622 komada streljiva raznog kalibra.

Prema podacima MUP-a tijekom prošlogodišnjih blagdana ozlijeđene su 32 osobe, od čega 18 teže. Propucano je 18 objekata, a policija je oduzela 122 komada oružja, 6 176 komada streljiva, 5 kilograma eksploziva, 81 komad raznih eksplozivnih sredstava te 13 278 komada pirotehničkih sredstava.

Alkohol  i brzina – najgori suputnici

Mnogi tijekom proslave nažalost pretjeraju u konzumiranju alkohola, a nažalost posljedica toga je i veliki broj prometnih nesreća koje se događaju u novogodišnjoj noći. Iz MUP-a se također upozoravaju vozači, posebno oni s manje vozačkog iskustva, da ne konzumiraju alkoholna pića te da vode računa o prekoračenju brzine svojih vozila na cestama, jer su upravo alkohol, prevelika brzina i neiskustvo vozača glavni uzroci prometnih nesreća s teškim i smrtnim posljedicama. Tijekom 1. siječnja 2013. PUZ je zabilježila 32 prometne nesreće, nažalost u jednoj od njih smrtno su stradale tri osobe, a u devet nesreća lakše je ozljeđeno isto toliko osoba.

Ovo bi blagdansko vrijeme ipak trebalo biti vrijeme mira i veselja, vrijeme koje ćemo provesti s dragim osobama, u krugu obitelji i prijatelja. Možda bismo se s početkom Nove 2014. godine trebali usredotočiti na donošenje novih životnih odluka, a manje planirati kako da što bučnije i luđe ispratimo 2013. godinu u prošlost. Ipak 31. prosinac ne znači kraj, to je još samo jedan novi početak.

Svako Vam dobro u Novoj 2014. godini dragi čitatelji portala ZG-magazin!

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni