Hitno riješiti otvorena pitanja oko oporezivanja putničkih agencija

Hitno riješiti otvorena pitanja oko oporezivanja putničkih agencija

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) ponovno je početkom ove godine pozvala ministre financija i turizma da hitno usklade objavljene upute Porezne uprave s uobičajenom praksom turističkih agencija u Hrvatskoj i u drugim članicama EU

Hrvatske receptivne putničke agencije sudjeluju u dovođenju praktički svakog četvrtog turista u Hrvatsku. Kod hotelskog smještaja, gotovo svakog drugog gosta dovode domaće receptivne agencije i to prvenstveno u pred i posezoni. Zbog toga je pitanje odgovarajuće primjene posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija od kritične važnosti za dalji razvoj hrvatskog turizma. Nažalost, nedovoljno promišljena rješenja mogu ugroziti poslovanje domaćih agencija i dovesti do preseljenja dijela agencijskih operacija u susjedne zemlje izvan granica EU.

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) ponovno je početkom ove godine pozvala ministre financija i turizma da hitno usklade objavljene upute Porezne uprave s uobičajenom praksom turističkih agencija u Hrvatskoj i u drugim članicama EU. Naime, uputa objavljena početkom siječnja ove godine nije do kraja riješila sva otvorena pitanja i stvorila je nove nedoumice. Istovremeno, prema informacijama iz ECTAA-e kojima raspolaže UHPA, uz minimalnu promjenu teksta upute moguće je trajno i kvalitetno riješiti ovaj problem.

 „Pozivamo Ministarstvo financija i Ministarstvo turizma da u veoma kratkom roku, a najkasnije tijekom idućeg tjedna, usklade aktivnosti za rješenje problematike oporezivanja putničkih agencija. Model rješenja je ponuđen u oba Ministarstva te je u suglasnosti sa hrvatskim i europskim propisima. Trenutno stanje nas stavlja u situaciju da sa veoma velikom dozom sigurnosti možemo reći da će rezultati biti ispod svih razina turističkog prometa i da je šteta već sada nanesena, a u idućem će razdoblju, ukoliko se naravno ne promjeni gore navedeno, biti ogromna“, kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

Dovođenje u nepovoljniji tržišni položaj

Posebni postupak oporezivanja putničkih agencija dio je pravne stečevine EU i implementiran je u naš pravni i porezni sustav. Iako ne postoji mogućnost primjene snižene stope PDV-a, u operativnoj primjeni posebnog postupka nacionalne porezne vlasti imaju priličnu autonomiju. U tom smislu se UHPA zalaže da se u Hrvatskoj primjenjuje onaj model koji neće dovesti receptivne turističke agencije u tržišno nepovoljniji položaj. To se posebno odnosi na agencije koje se bave organizacijom poslovnih putovanja i kongresa te putničke agencije koje na veliko prodaju domaće smještajne kapacitete. Nažalost, nedavno objavljena uputa upravo posljednje dvije skupine putničkih agencija stavlja u vrlo nepovoljan poslovni položaj, a što nisu učinile mnoge druge države članice EU nakon posljednjih odluka Europskog suda pravde.

Podsjećamo da je UHPA tijekom 2014. višekratno upozoravala Poreznu upravu Ministarstva financija, Ministarstvo turizma i Odbor za turizam Hrvatskog sabora o problemima primjene posebnog postupka oporezivanja, a i nudila odgovarajuće rješenje za isto. Bez prave upute, turističke agencije su tijekom 2014. godine primjenjivale različite modele, a koji su proizlazili iz prethodne upute objavljene sredinom 2013. godine. Istovremeno, UHPA je predlagala i rješenja vezana uz problem oporezivanja stranih autobusera zbog kojeg su mnoge domaće agencije otežano poslovale sa svojim stranim partnerima, a za kojeg još uvijek nema zadovoljavajućeg rješenja u skladu s praksom drugih država članica EU.

Vjerujemo da će se uz malo dobre volje sudionika i kvalitetne pripreme iznaći najbolje rješenje za ovaj ogromni problem koji gotovo onemogućava rad putničkih agencija u Hrvatskoj. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni