Hitna poboljšanja za Hitnu u Zagrebačkoj županiji!

Zagrebačka županija koja ima gotovo 320.000 stanovnika ima na raspolaganju svega 30 T1 timova hitne medicinske pomoći (˟T1 tim ima jednog liječnika, 1 medicinsku sestru i jednog vozača), a Istarska s 208.440 stanovnika raspolaže s 40  timova / Prim. Slavko Lovasić, v.d. ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zg. županije: „Kada mobitelom netko pozove Hitnu iz Dugog Sela, prespojit će ga u Heinzlovu u Zagrebu, umjesto u prijavno – dojavni centar u Velikoj Gorici ili u Dugo Selo…“

„Stanovnici Zagrebačke županije zakinuti su za adekvatnu hitnu medicinsku pomoć“,  izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na jučerašnoj konferenciji za novinare na kojoj je upozoreno na neravnomjerne kriterije prilikom kreiranja Mreže hitne medicine na razini Hrvatske.

Temeljem spomenute mreže, Zagrebačka županija, koja se prostire na površini od 3.069 m2, ima gotovo 320.000 stanovnika te 1.930 km cesta, ima na raspolaganju svega 30 T1 timova hitne medicinske pomoći (˟T1 tim ima jednog liječnika, 1 medicinsku sestru i jednog vozača), pri čemu prosječna udaljenost do bolnice iznosi oko 40 km. S druge strane, Varaždinska županija koja ima oko 176.000 stanovnika, na površini od 1.269 km s 1.195 km cesta  ima 25 T1 timova. Istarska županija na površini od 2.813 m2 ima 208.440 stanovnika te 1.867 km cesta, a raspolaže s 40 T1 timova. Važno je naglasiti i da Varaždinska te Istarska županija imaju bolnicu na svom području, za razliku od Zagrebačke županije.

„Neravnomjerni kriteriji mogu se iščitati i uspoređivanjem pojedinih gradova“, istaknuo je župan Kožić. Tako, na primjer, Ivanić-Grad, koji ima 27.946 stanovnika, uopće nema T1 tim, već samo ustrojeno dežurstvo, dok Čakovec, koji ima 27.227 stanovnika, ima 10 T1 timova. Najveći grad u Zagrebačkoj županiji Velika Gorica ima svega 5 T1 timova, dok Varaždin s 47.055 stanovnika ima 10 T1 timova. Po 5 T1 timova ima i Čazma s 8.095 stanovnika i Prelog s 7.840 stanovnika.

Upozorenje Ministarstvu zdravlja

„Na nepravdu koja je nanesena stanovnicima Zagrebačke županije upozorili smo u više navrata Ministarstvo zdravlja“,  kazao je župan Kožić naglasivši, kako je 4. srpnja Ministarstvu upućen prijedlog za izmjenu Mreže hitne medicine. „Nadam se da će Ministarstvo zdravlja uvidjeti ovu pogrešku te da će čim prije izmijeniti sadašnju Mrežu i stanovnicima Zagrebačke županije omogućiti jednako dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“, zaključio je župan.

Prim. Slavko Lovasić, v.d. ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije istaknuo je kako bi se trenutni broj od 30 T1 timova trebao povećati na 50 T1 timova, pri čemu bi po šest timova bilo u Jastrebarskom, Samoboru, Zaprešiću, Dugom Selu, Vrbovcu, Ivanić-Gradu i Sv. Ivanu Zelini, dok bi u Velikoj Gorici trebalo biti 8 T1 timova. Ukazao je i na problem zajedničkog pozivnog broja 01 za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. „Kada mobitelom netko pozove Hitnu iz Dugog Sela, prespojit će ga u Heinzlovu u Zagrebu, umjesto u prijavno – dojavni centar u Velikoj Gorici, odnosno tijekom dana u Dugo Selo. „Nadam se da će Hrvatski Telekom stvoriti tehničke preduvjete da takve pozive čim prije preusmjeri prema najbližem centru, a ne prema Zagrebu“ –zaključio je Lovasić. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni