Hitlerov „Mein Kampf“ – najtraženija elektronska knjiga

Hitlerov „Mein Kampf“ – najtraženija elektronska knjiga

Internetska stranica Vocativ.com prenosi kako je više od desetak besplatnih verzija Hitlerove knjige na engleskom jeziku skinuto 100.000 puta samo s neprofitne digitalne knjižnice Internet Archive, dok su plaćene verzije e-knjige Mein Kampf visokopozicionirane po rezultatima prodaje na Amazonu

Sudeći prema članku The Guardiana, objavljenom u četvrtak, digitalna izdanja knjige „Mein Kampf“ (Moja borba) postala su pravi hit online prodaje. Tvrdi to književnik i novinar Chris Faraone, koji novu popularnost knjige Adolfa Hitlera pripisuje činjenici da je sada možemo čitati nesmetano, „u privatnosti naših vlastitih iPada“.

Internetska stranica Vocativ.com prenosi kako je više od desetak besplatnih verzija Hitlerove knjige na engleskom jeziku skinuto 100.000 puta samo s neprofitne digitalne knjižnice Internet Archive, dok su plaćene verzije e-knjige Mein Kampf visokopozicionirane po rezultatima prodaje na Amazonu.

„Prodaja je odlična“, kazao je izdavač Michael Ford, priznajući da bi bio u „moralnoj dilemi“ kada bi promovirao nešto što se može „zloupotrijebiti“. Ford kaže kako „nije baš previše promovirao knjigu“ te je zapravo pomogao da se vijest proširi samo među onima s povijesnim i akademskim interesom.

Treba spomenuti da je potražnja  za Hitlerovim traktatom u tiskanom izdanju gotovo zanemariva, pa Faraone ovaj trend ocjenjuje kao „kulturna radoznalost“ . Slično se, naime, dogodio s ljubavnim romanima lija je prodaja u papirnatom izdanju opala, dok se sada sve više „ljubića“ kupuje u elektroničkom formatu.  (B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni