HGSS obilježava 70 godina djelovanja

HGSS obilježava 70 godina djelovanja

Hrvatska gorska služba spašavanja danas je u svojem sjedištu najavila svečanu proslavu 70 godina službe. Središnji događaj održat će se 25. travnja 2020. kao kruna volonterskog rada koji čuva i spašava ljudske živote 24 sata dnevno 365 dana u godini.

Kako bi javnosti približili svoj rad, kroz ovih osam tjedana do same proslave, HGSS će organizirati brojne aktivnosti u koje će biti uključeni svi članovi, a u koje su pozvani i svi građani Republike Hrvatske. Najavljeni događaji uključuju praktično znanje u kojima će HGSS-ovci prezentirati ono u čemu su izvrsni – snalaženje u izazovnim situacijama. Za najmlađe, HGSS će organizirati edukacije u kojima će ih podučavati o teorijskim znanjima i savjetima.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić istaknuo je kako se suprotno uvriježenom mišljenju, ipak češće spašavaju domaći no strani građani i to u omjeru 80:20. „Što se tiče samih intervencija, u kontinentalnom dijelu najviše akcija imamo zimi zbog veće posjećenosti planinarskim izletištima i skijalištima, dok se u priobalnom području najveći broj akcija bilježi u proljetnim i ljetnim mjesecima. Dok je nekima ljeto sinonim za godišnji odmor i uživanje, mi u tom periodu imamo pune ruke posla, prvenstveno zbog sve većeg broja turista na našoj obali. Za usporedbu, 1998. godine imali smo 96 akcija, dok je 2018. bilo njih 800”, naglasio je Granić.

Biti HGSS-ovac je strast, ali i dužnost i obveza koja podrazumijeva velika odricanja i ustupke u privatnom životu. „Iza nas je dugih 70 godina nesebičnog rada, traganja i pomaganja unesrećenima i onima kojima druge službe ne mogu pristupiti. Zbog toga često ispaštaju i naše obitelji, ali jednostavno je neopisiv osjećaj kada znate da ste nekome pomogli i spasili mu život. S time se nikakva nagrada ne može mjeriti, a želimo i svim stanovnicima Republike Hrvatske omogućiti da osjete barem djelić atmosfere koju mi doživimo u svakoj akciji. Upravo smo zato, ususret proslavi 70 godina, organizirali mnogobrojne radionice i događaje koji su tipični za našu službu, a u kojima će sudjelovati svi pripadnici HGSS-a“, rekao je okupljenima tajnik HGSS-a, Darko Berljak.

Ova nacionalna i dobrovoljna udruga broji 1000 visokomotiviranih volontera koji svakodnevno pomažu i tragaju za unesrećenim osobama, a u povijesti dugoj čak 70 godina iza njih je više od 10.000 akcija spašavanja. Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, oko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te oko 20 akcija na vodi. Osim što neprestano djeluju na terenu, građanima dijele i vrijedne savjete kako bi učili na tuđim greškama, a ne na vlastitim. Za svoj rad nagrađeni su i brojnim priznanjima, a neka od domaćih su Ponos Hrvatske, HUOJ-eva nagrada za Komunikatora godine te nagrada Ministarstva turizma. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni