HGSS i HRZ organizirali dvije helikopterske vježbe na Mosoru

HGSS i HRZ organizirali dvije helikopterske vježbe na Mosoru

“Ovo nam je najraniji početak dežurstva u povijesti helikopterskog spašavanja”

(Foto: HGSS)

Helikoptersko dežurstvo Hrvatske gorske službe spašavanja ove je godine počelo 1. svibnja, najranije otkako je služba počela izvoditi helikopterske akcije.

»Godišnje odradimo više desetaka spašavanja i potraga uz pomoć helikoptera. S tim u skladu, održane su i ove iznimno važne vježbe kao priprema za nadolazeću ljetnu sezonu«, izjavio je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Dvije helikopterske vježbe održane tijekom vikenda na planini Mosor okupile su 40 letača spašavatelja iz 12 stanica – Split, Makarska, Orebić, Zadar, Rijeka, Delnice, Ogulin, Karlovac, Zagreb, Zlatar Bistrica, Koprivnica i Požega. Riječ je o redovnim godišnjim vježbama kojima se obnavlja znanje letača spašavatelja pred kojima je ljetna sezona u kojoj HGSS ima stalno dežurstvo u zračnoj bazi Divulje.

»Helikoptersko dežurstvo Hrvatske gorske službe spašavanja dosad je započinjalo 1. lipnja, a ove godine prvi put smo s dežurstvom počeli mjesec dana ranije. Uvidjeli smo, naime, kako je zbog kontinuiranog povećanja broja planinara, rekreativaca i turista u neurbanim područjima, potrebno ranije započeti s helikopterskim dežurstvom koje će trajati sve do 30. listopada«, pojasnio je Granić. Dodao je kako se radi o dodatnim timovima koji dežuraju u Divuljama.

»Želja nam je da ti dodatni timovi mogu reagirati i van sezone, u bilo kojem dijelu godine, stoga vjerojatno uskoro krećemo s cjelogodišnjim dežurstvom ovog tipa«, dodaje.

Članovi HGSS-a vježbe su organizirali u suradnji s 395. eskadrilom transportnih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 93. krilo, čiji helikopter je korišten u sklopu vježbi. Na vježbama su ponovljene sve sigurnosne mjere i opasnosti pri radu s helikopterom kao resursom koji se koristi za akcije spašavanja ljudi i imovine.

Tako se vježbalo iskakanje iz lebdećeg helikoptera s 2-3 metra visine, spuštanje spašavatelja s nosilima i medicinskom opremom pomoću vitla i ukrcaj unesrećenog u nosilima pomoću vitla i sl. (ZG.mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni