HGK i HAZU pokrenuli projekt “Zaposlimo Hrvatsku“

HGK i HAZU pokrenuli projekt “Zaposlimo Hrvatsku“

Hrvatska je u posljednjih 25 godina ostvarila kumulativni rast BDP-a od nula posto, dok je istodobno kumulativni rast BDP-a u Poljskoj iznosio 300 posto, a u drugim bivšim socijalističkim zemljama od 200 do 250 posto

Prema nezaposlenosti Hrvatska je na neslavnom trećem mjestu u Europskoj uniji, a dodatno zabrinjava i podatak da je sve manje zaposlenih. Za nužne i velike promjene se zalaže i Hrvatska gospodarska komora koja je u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti pokrenula projekt – Zaposlimo Hrvatsku.

U projektu je sudjelovalo deset eminentnih stručnjaka i znanstvenika i anketiran 7031 poslodavac u 2014. i 6090. poslodavaca u 2015. te je predloženo 39 strateških smjernica čija primjena bi trebala dovesti do veće zaposlenosti u Hrvatskoj.

U svom je govoru tijekom jučerašnjeg predstavljanja projekta predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić upozorio da je Hrvatska po mnogim gospodarskim pokazateljima među najlošijim državama članicama Europske unije. „U ovih 25 godina nama nedostaje kontinuitet, disciplina i pridržavanje propisa. Treba nam i promjena mentaliteta cijelog društva te uvođenje kulta rada u naš sustav vrijednosti. Mi očekujemo da će problemi biti riješeni jednim potezom, no to je zabluda. Potrebno je činiti na tisuće malih poteza kako bi došlo do promjena koje se neće dogoditi preko noći, nego postupno“, kazao je akademik Kusić, spomenuvši neke od glavnih problema hrvatskog gospodarstva iznesene u strateškim smjernicama za rast zaposlenosti, kao što su nedovoljna fleksibilnost rada, teško zapošljavanje starijih radnika, nedovoljna spremnost za samozapošljavanje, kao i neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako Hrvatska može postati primjerom optimalnog spoja kvalitete života i poslovne uspješnosti, država u koju se želi doći, iz koje mladi i stručni ljudi ne odlaze.

„Vrijeme je, prestanimo pričati o potencijalima i prilikama i počnimo raditi. Godišnja stopa rasta gospodarstva treba nam biti najmanje četiri posto, inače ćemo i dalje imati porast javnog duga. Planovi o gospodarskom rastu od jedan do dva posto odražavaju neambicioznost“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Uređen sustav je temelj uspjeha

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović upozorio je da problem nezaposlenosti i niske razine zaposlenosti na koji Hrvatska još nije našla odgovor onemogućava njen ekonomski i socijalni razvoj, kao i formiranje države i demokratskog sustava.

„U realnom sektoru imamo samo 750.000 zaposlenih, a nije teško ocijeniti da ni najsnažnija leđa ne mogu više iznijeti taj teret. To je rezultat četvrt stoljeća provedbe pogrešne gospodarske politike. Društvo ne može biti napredno bez naprednog gospodarstva“, poručio je Burilović.

Naglasio je i da je krajnji cilj ovoga projekta društvo jednakih prilika za sve koje donosi bolje uvjete za građane te uređen sustav u kojem je vlastiti rad temelj uspjeha. „U suradnji s vodećim znanstvenicima iznjedrili smo 39 smjernica za reforme, čija bi primjena u kratkom roku mogla generirati nova radna mjesta. Očekujemo da kreatori politika prihvate te smjernice koje nemaju ideološkog predznaka i čiji je jedini predznak gospodarstvo jer politika neće zaposliti ljude, ali mora pomoći, odnosno ne ograničavati one koji zapošljavaju”, istaknuo je Burilović.

Voditelj projekta „Zaposlimo Hrvatsku“ Davorko Vidović iznio je podatke da je Hrvatska u posljednjih 25 godina ostvarila kumulativni rast BDP-a od nula posto, dok je istodobno kumulativni rast BDP-a u Poljskoj iznosio 300 posto, a u drugim bivšim socijalističkim zemljama od 200 do 250 posto. Poručio je da je za povećanje zaposlenosti potrebno provesti desetak reformi, a kao jednu od ključnih pretpostavki naveo je stavljanje obrazovnog sustava u funkciju rasta i razvoja gospodarstva i cijeloga društva. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni