HGK apelira na korištenje hrvatskih materijala pri obnovi Zagreba

HGK apelira na korištenje hrvatskih materijala pri obnovi Zagreba

(Mirjana Čagalj)

Ugrađujući hrvatsko – gradimo domaću ekonomiju i čuvamo radna mjesta, poručili su iz HGK

Hrvatska gospodarska komora danas se osvrnula na donošenje Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Novi Zakon, u odnosu na postojeće propise, smanjuje troškove, pojednostavljuje dokumentaciju i skraćuje vrijeme potrebno za njenu izradu.

„Zakon je prije svega konkretan u smislu financijske potpore države u obnovi koja je vezana i uz socijalne kriterije. Stvorena je podloga da se Zagreb i okolica obnove na stručan način i po visokim sigurnosnim, ali i konzervatorskim standardima. Predstoji nam inzistiranje na maksimalno transparentnom prikazu utrošenih javnih sredstava i na korištenju što je više moguće hrvatskih proizvoda u procesu same obnove. Zakon pruža potreban okvir, a HGK je napravila Katalog hrvatskih proizvoda koji se mogu koristiti u obnovi, no važno je da svi sudionici procesa obnove; projektanti, naručitelji i izvođači budu svjesni da ugrađujući hrvatsko grade našu ekonomiju i čuvaju domaća radna mjesta“, poručuje potpredsjednica HGK za promet i graditeljstvo Mirjana Čagalj.

Katalog je izrađen s namjerom predstavljanja domaće proizvodnje naručiteljima roba i usluga s detaljnim informacijama o proizvodima, posebno prilikom pripreme natječajne dokumentacije. U katalogu je, u sklopu akcije Ugradimo hrvatsko, izrađena posebna kategorija proizvoda i tvrtki za obnovu od potresa u kojoj je upisano oko 1500 proizvoda.

„Što više hrvatske proizvodnje bude uključeno u sanaciju, to će konkurentnija biti naša građevinska industrija“, poručuje Čagalj.

U HGK podržavaju i utvrđivanje maksimalne cijene, a sukladno tome i liberalizaciju tržišta radne snage koja je nužna zbog cijene rada i nedostatka te iste radne snage. (zg-m)