Herojski podvig Johna F. Kennedyja – 2. kolovoza 1943.

Herojski podvig Johna F. Kennedyja – 2. kolovoza 1943.

U kolovozu 1943. godine, točnije 2. kolovoza, budući američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy napravio je herojsko djelo radi kojega je proglašen ratnim herojem. John F. Kennedy je u Drugom svjetskom ratu pristupio u Američku ratnu mornricu, nakon što ga je kopnena vojska odbila zbog kroničnog zdravstvenog problema s leđima. U mornarici se pokazao vrlo dobrim te je zaradio i časnički čin.

Tako je u ratu postao zapovjednikom patrolnog torpednog čamca PT-109. Bili su to najveći američki torpedni čamci u Drugom svjetskom ratu. Torpedni čamci su bili dugački 24 metra i teški oko 56 tona, imali su tri V-12 motora, ukupne snage od čak 3.500 konja. To im je omogućavalo da razviju brzinu od čak 76 km/h. Naoružani torpedima težine 1.200 kg s bojnim glavama od 211 kg., mogli su uništavati čak i oklopljene brodove, dakle, mnogo veća plovila od sebe.

John F. Kennedy je zapovijedao jednim takvim torpednim čamcem na jugu Tihog oceana, kad ga je u noći s prvog na drugi kolovoza 1943. zadesio japanski napad. Noć je bila bez mjesečine, Kennedyjev je torpedni čamac plovio polako i tiho koristeći se samo jednim motorom kako bi proizvodio što manju buku. Iznenada, posada je uočila da prema njima velikom brzinom ide japanski razarač Amagiri. Kennedy i njegovi suborci-mornari imali su manje od 10 sekundi da reagiraju. Japanski razarač zaletio se pramcem u njih brzinom između 43 i 75 km/h. Japanski razarač je bio težak oko 2.000 tona, što je bilo oko 36 puta više od Kennedyjeva torpednog čamca. Kennedyjevo se plovilo doslovce raspolovilo od siline udara. Dva su mornara na mjestu poginula, a Kennedy je s ostalom desetoricom skočio u more. Okupio ih je u moru i predložio im da glasuju žele li se predati ili pokušati izboriti za goli život. Odlučili su da nema predaje. Zaplivali su prema najbližem otoku. Kennedy je plivajući cijelo vrijeme ustima vukao jednog ozlijeđenog člana posade. Došli su do otoka Kasolo u Solomonskom otočju.

Taj otočić, koji se danas naziva Kennedyijev otok (Kennedy Island), iznosi 90 metara u promjeru. Na njemu nisu pronašli hranu za preživljavanje pa je John F. Kennedy herojski otplivao do susjednog većeg otoka po hranu i vodu za svoje ljude kao i po kontakt za pomoć. Kennedy je poslao poruku spasiocima po domorodačkom izaslaniku Eroni Kumani, tako što je poruku urezao na kokosovoj ljusci. Nakon 6 dana spasioci su ih pronašli. Kasnije, kad je postao predsjednik SAD-a, Kennedy je tu kokosovu ljusku držao u Ovalnom uredu Bijele kuće na svom radnom stolu.

Za svoj herojski podvig u Drugom svjetskom ratu, John F. Kennedy je odlikovan Medaljom američke mornarice i marinaca. Status ratnog heroja svakako mu je pomogao u kasnijoj uspješnoj političkoj karijeri.

Naslovna fotografija: John F. Kennedy u Drugom svjetskom ratu 1943. godine na torpednom čamcu PT-109 i domorodac Eroni Kumana

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni