Herman: Ukidanjem mjere roditelj odgojitelj pogođeno 50 tisuća Zagrepčana

Herman: Ukidanjem mjere roditelj odgojitelj pogođeno 50 tisuća Zagrepčana

Optužio je gradonačelnika Tomaševića da mjeru ne pokušava ukinuti radi ušteda, već zbog ideoloških razloga

Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a danas je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici kritizirao ukidanje mjere roditelj odgojitelj zatraživši da ta odluka niti ne dođe na dnevni red iduće sjednice Gradske skupštine, zakazane za 8 prosinca.

Potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman (HDZ) je istaknuo kako je žalosno što je prva ozbiljnija ušteda u Gradu Zagrebu ukidanje demografske mjere roditelj odgojitelj. Ustvrdio je da je ta mjera najpotrebnija u ovom trenutku, a dobila je i pohvale od demografa.

Smatra da je ukidanje mjere najavljeno s potpuno bizarnim objašnjenjem da se radi o velikom financijskom trošku.

„Što to uopće znači financijski trošak? Ima li demografija u 21. stoljeću u Hrvatskoj, pa i u čitavoj zapadnoj Europi svoju cijenu? Možemo li ju nazvati povećanim financijskim troškom?”, zapitao se Herman. Dodao je da u Klubu HDZ-a i HSLS-a smatraju da je od te mjere korist bila velika i da je nikako ne treba ukidati.

Spomenuo je kako su zaključci koje je iznijela zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec nestručni i bez ikakve jasne matematike te je citirao njezine riječi da je učinak ovakve mjere bio dvojben.

“Koji je demograf to podržao?”

„Tko je ona da iznosi paušalne ocjene jedne mjere koja će sada, prema našim projekcijama, u očaj baciti prema našim projekcijama 30 tisuća ljudi u Zagrebu. Na temelju čega ukidaju ovu mjeru? Je li bila napravljena bio kakva analiza? Je li bilo tko od demografa rekao da mjeru na ovaj način treba ukidati?”, zapitao je Herman. Spomenuo je da se po nekim istraživanjima samo prošle godine gotovo 40 posto obitelji odlučilo za treće dijete samo zbog mjere roditelj odgojitelj, ali tvrdi to nje isključivo radi novca.

Herman je podsjetio da je mjeru roditelj odgojitelj Grad Zagreb započeo 2016. godine te da je njezin cilj bio povećanje broja rođene djece, a kako je rekao postignute su i uštede jer se nisu subvencionirali dječji vrtići.

„Zadnji podaci pokazuju da se mjerom zaustavio negativan demografski trend u Zagrebu. Umjesto da se gleda kako ga iskoristiti, taj uspjeh se uspjeh sada uništava. Konkretno, uništava ga gradonačelnik Tomašević koji to radi iz ideoloških, a ne financijskih interesa”, tvrdi Herman.

Naglasio je da trenutno mjeru roditelj odgojitelj koristi 5524 korisnika, a Grad Zagreb za nju mjesečno izdvaja 44 milijuna kuna, dok za subvencioniranje boravka djece u dječjim vrtićima izdvaja 45 milijuna kuna.

„Jednostavno, matematički sramotnom odlukom je zahvaćeno 30 do 35 tisuća građana, a proširi li se na čitave obitelji, jer sada bake i djedovi moraju pomagati, radi se oko 50 tisuća građana”, rekao je Herman.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni