Herbie otišao na aukciju

Herbie otišao na aukciju

Automobil je prvotno prodan je na aukciji Barrett-Jackson u Palm Beachu 2015. godine za 126.000 dolara, a točno tri godine kasnije na istoj aukciji 14. travnja 2018., prodan je za 128.700 dolara i tako po drugi put postao najvrednija VW Buba na svijetu

Na velikom platnu našlo se i nekoliko automobila koji su doživjeli slavu poput pravih glumaca. Među njima je i bijela Volswagenova »Buba« iz 1963. godine sa startnim brojem 53. Naravno, mnogi odmah prepoznaju da je riječ o Herbiju, automobilu koji je »glumio« u nekoliko filmova o automobilu nadnaravnih mogućnosti. Herbie se u subotu po drugi put našao na aukciji.

Automobil je prvotno prodan je na aukciji Barrett-Jackson u Palm Beachu 2015. godine za 126.000 dolara, a točno tri godine kasnije na istoj aukciji 14. travnja 2018., prodan je za 128.700 dolara i tako po drugi put postao najvrednija VW Buba na svijetu.

Volkswagen vrijedan 128.700 dolara je jedan od više od pedesetak automobila koji su se pojavljivali kao Herbie tijekom franšize filmske i televizijske serije, te jedan od šest Herbija koji su se našli na popisu 50 najvrednijih Volkswagenovih buba ikad.

Zbog zahtjevnih kaskaderskih scena i vratolomne vožnje, mnoge su Bube tijekom snimanja filmova uništene

Prvi film o Herbiju, The Love Bug, objavljen je u prosincu 1968. godine, a zaradio je 51 milijun dolara u kino blagajnama nakon što je na njegovo snimanje potrošeno samo 5 milijuna dolara. Bilo je to tako uspješno ulaganje da su nakon toga snimljena još četiri filma o nestašnoj Bubi.

Izvor fotografije: Disney

S 21.529.464 Buba proizvedenih između 1938. i 2003., riječ je o automobilu koji drži svjetski rekord u proizvodnji automobila. Jedino se Toyotina Corolla nominalno može podičiti većim produkcijskim brojkama, ali treba napomenuti da se taj model značajno mijenjao kroz godine, za razliku od Bube, pa je tim automobilima zajedničko zapravo samo ime.

Na popisu najvrednijih Buba je i modificirani primjerak koji je »glumio« u nastavku Herbie ide u Monte Carlo koji je na aukciji kuće Bonhams u listopadu 2015. prodan za 86.250 dolara. Ovaj kaskaderski auto posebno je modificiran tako da se može voziti bez da se vozač vidi tijekom snimanja.

Plakat za film “Ide u Monte Carlo” (Disney)

Treći najvredniji Herbie također se mogao vidjeti u spomenutom filmu, ali to je podosta drugačiji automobil od ostalih. Ovaj Herbie je napravljen s mnogim modifikacijama koje su mu osigurale dobre performanse. Izvorni motor od 1200 ccm zamijenjen je snažnijim od 1600 ccm kojem je zapremnina naknadno povećana na 1.740 ccm, kao i širokim rasponom modifikacija koje je napravila tvrtka Speed ​​Unlimited Manufacturing u Kaliforniji, od visokokompresijdkih klipova, novog ovjesa i raznih drugih modifikacija koje su Herbiju omogućile da za sobom u filmu ostavlja imena kao što su Porsche i Ferrari.

Svi izvorni automobili bili su vlasništvo Disneya, ali ovaj je automobil postao predmetom jedan od dražbi dviju svjetski poznatih zbirki: MovieWorld Cars of the Stars Museum i Harrah’s Collection u Las Vegasu.

Izvor fotografije: Barrett-Jackson

Herbijeva debitantska uloga iz 1968. bila je važna iz mnogih perspektiva, najznačajnija je to što je bio jedan od prvih filmova u kojima je automobil bio jedna od zvijezda filma, stavljajući ga u grupu Bondovog Aston Martina DB5 iz Goldfingera (1964.) ili Mustanga Stevea McQueena iz filma Bullit (1968.). Bio je i tu i Chitty Chitty Bang Bang iz 1968. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni