HEP stipendira još 67 učenika i studenata

HEP stipendira još 67 učenika i studenata

Na temelju provedenih natječaja Hrvatska elektroprivreda planira sklopiti ukupno 67 stipendijskih ugovora, i to 36 s učenicima završnih razreda srednjih škola te 31 s redovnim studentima diplomskih studija.

U HEP-u navode da će se stipendiranjem učenika i studenata osigurat će se stručni kadrovi na radnim mjestima ključnim za funkcioniranje elektroenergetskog sustava i energetske infrastrukture.

Ugovor stipendistima osigurava financijsku potporu tijekom studiranja, odnosno školovanja te zaposlenje u HEP-u nakon stjecanja diplome, odnosno završetka srednjoškolskog obrazovanja, uz obvezu ostanka na radu u društvu koje ih je stipendiralo.

Rezultati natječaja objavljeni su na internetskim stranicama HEP-a.

Neto iznos stipendije za prvu godinu diplomskog studija iznosi 1.400 kuna, a za drugu godinu 1.600 kuna. Ovisno o postignutim rezultatima u prethodnoj godini studija, stipendistu s prosjekom ocjena od 4,6 do 5,0 na drugoj godini studija isplaćuje se i poseban dodatak od 200 kuna. Neto iznos stipendije za redovne učenike iznosi 1.000 kuna, a učenicima koji su postigli izvrsne rezultate u prethodnoj školskoj godini isplaćivat će se mjesečni dodatak od 200 kuna za prosjek ocjena od 4,6 do 5,0.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić ustvrdio je kako i u aktualnim nepovoljnim okolnostima moraju dugoročno razmišljati o zapošljavanjima na pojedinim radnim mjestima.

»S tim ciljem, uz ostale aktivnosti, i ove ćemo godine dodijeliti stipendije učenicima strukovnih škola i studentima, prvenstveno tehničkih fakulteta«, rekao je Barbarić dodavši kako projektom stipendiranja ujedno žele dati doprinos stvaranju baze stručnjaka koji će imati priliku zaposliti se i ostati u Hrvatskoj i na taj način uključiti se u razvoj hrvatskog gospodarstva.

Osim stipendiranjem učenika i studenata, HEP i projektima u partnerstvu s obrazovnim institucijama promovira suradnju gospodarstva s obrazovnim sustavom. Od 1995. godine do danas više od 780 učenika osnovnih i srednjih škola dobilo je HEP-ovu nagradu Imam žicu za pobjednike državnih natjecanja znanja iz matematike, fizike i elektrotehnike. (pr)