HEP planira obnovu cjevovoda korištenjem EU fondova

HEP planira obnovu cjevovoda korištenjem EU fondova

 (Foto: HEP)

Unatoč najavi o trajanju radova do četvrtka, 7. studenog, radnici HEP-Toplinarstva su maksimalnim naporima i cjelonoćnim radom omogućili da se u manje od 24 sata normalizira stanje isporuke toplinske energije svim kupcima u Novom Zagrebu.

Do puknuća magistralnog vrelovoda došlo je zbog doticaja oborinskih voda pomiješanih sa sredstvima kojima se zimi tretiraju kolnici s cijevima vrelovoda, što je i inače najčešći uzrok ovakvih kvarova i prekida isporuke toplinske energije, pojašnjavaju u HEP-Toplinarstvu.

Naglašavaju da se kontinuirano, svake godine u razdoblju izvan ogrijevne sezone obnavljaju vrelovode i toplovode s ciljem povećanja sigurnosti, kvalitete i ekonomičnosti toplinskog sustava na području grada Zagreba. Prioritetni su najstariji i najugroženiji dijelovi distribucijske toplinske mreže.

»Samo u posljednjih pet godina, u razdoblju od 2015. do 2019. godine, ukupno je revitalizirano i izgrađeno 35 km vrelovodne i parovodne trase na području grada Zagreba«, ističu u HEP-Toplinarstvu odgovarajući na kritike zbog učestalog prekida grijanja i isporuke tople vode na području Novog Zagreba.

Dodaju kako je s obzirom na veličinu distribucijske toplinske mreže duljine oko 280 km, HEP-Toplinarstvo 2016. godine apliciralo za dobivanje bespovratnih financijskih sredstava iz fondova Europske unije, a do kraja 2019. godine očekuju konačnu potvrdu o dobivanju financijskih sredstava. Tim sredstvima planira se u razdoblju od 2020. do 2023. provesti revitalizacija 68,5 km vrelovodne trase u zagrebačim naseljima Siget, Sopot, Trnsko, Utrina, Donji grad, Folnegovićevo, Kruge, Vrbik, Savica, Borovje, Sigečica, Gajevo, Staglišće, Jarun, Srednjaci, Cvjetno, Trešnjevka i Voltino. Ukupan iznos planirane investicije iznosi približno 573,2 milijuna kuna, od čega je 70 % iznosa osigurano iz EU fondova.

Revitalizacija se provodi na način da se stare, klasične, vrelovodne cijevi mijenjaju predizoliranim cijevima. Zamjena vrelovodnih cijevi koje neće biti obuhvaćene ovim projektom odvijat će se sukladno redovnim godišnjim investicijskim planovima HEPToplinarstva, pojašnjavaju. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni