Henri Charrière – priča o ustrajnosti i snazi ljudskog duha

Henri Charrière – priča o ustrajnosti i snazi ljudskog duha

(Foto: J. Cuinieres/Roger Viollet/Getty Images)

Ispunjen šokantnim detaljima o životu u jednom od najmračnijih svjetskih okruženja, Charrièreov autobiografski roman postao je globalni bestseler kad je prvi put objavljen 1969.

U glamuroznom svijetu Pariza 1931., obijač sefova Henri „Leptir” Charrière ukrade malo bogatstvo u dijamantima za lokalnog gangstera Castilia. Ali prritom napravi jednu veliku grešku: skupocjenu ogrlicu odluči ne predati nemilosrdnom šefu mafije, već je poklanja svojoj djevojci Nenette. Castili mu se osveti tako što mu namjesti ubojstvo zbog čega Leptir dobiva doživotnu zatvorsku kaznu u zloglasnoj kažnjeničkoj koloniji St. Laurent u Francuskoj Gvajani.

Dokumentarni film o Charrièreu je dostupan na: https://youtu.be/VkUd0nUjh0Q

O njemu je snimljena i antologijska drama redatelja Franklina J. Schaffnera (filmaša nagrađenog Oscarom za režiju remek-djela “Patton”).

Dok s ostalim osuđenicima plovi prema Đavoljem otoku, “Leptir” (po tetovaži na prsima) upozna Louisa Degu (Dustin Hoffman), slavnog krivotvoritelja. Nominiran za Oscara u kategoriji najbolje glazbe (Jerry Goldsmith),te nominiran za Zlatni globus za najbolju glavnu mušku ulogu (Steve McQueen)

Zanimljivost:

Kažnjenička kolonija Cayenne otvorena je 1852. godine. Procjenjuje se da je od oko 80.000 zatvorenika preživjelo njih oko 3 %. Neki su umrli od bolesti, iznemoglosti ili gladi, neke su ubili čuvari, a veliki se dio međusobno pobio.

Svi zatvorenici bili su prisiljeni na teški fizički rad. Većina ih je bila angažirana na sječi stabala ili na gradnji prometnica, a ukoliko nisu ispunili nerealno visoke kvote, ne bi dobili ni jedini obrok u danu.

Oni koji su umrli najčešće bi jednostavno bili bačeni u more: https://youtu.be/KYHnR_5b5rM

Francuska Gvajana prvotno je bila zamišljena kao francuska kolonija. Tamo je 1763. godine poslano 12.000 ljudi, no 75 % njih umrlo je već u prvoj godini boravka. Upravo zbog toga Napoleon III je odlučio ‘Vražji otok’ pretvoriti u kažnjeničku koloniju.

Na nekoliko lokacija sagrađeni su radnički kampovi i zatvori, a nakon kriminalaca tamo su se počeli deportirati i politički neistomišljenici Napoleona III.

‘Vražji otok’ još će godinama ostati skriven od francuske javnosti. Tek kada je 1938. godine bivši zatvorenik Rene Belbenoit objavio memoar Suha giljotina, Francuzi su postali svjesni što se tamo zapravo događa već desetljećima. Francuska vlada promptno je objavila plan za zatvaranje kažnjeničke kolonije, a onda se dogodio Drugi svjetski rat koji je zatvaranje usporio.

Posljednji zatvorenik Vražji je otok napustio 1953. godine.

Većina zatvora kasnije je pretvorena u muzeje, a danas ‘Vražji otok’ posjećuje oko 50.000 turista godišnje.

1964. otvoren je ‘Svemirski centar Gvajana ‘https://www.space.com/33949-guiana-space-center.html

Umjesto zaključka:

Iako je bijeg s Vražjeg otoka bio teoretski nemoguć, rijetki su ipak uspjeli.

Jedan od njih je bio Henri Charrière (Saint-Étienne-de-Lugdarès, 16. XI. 1906 – Madrid, 29. VII. 1973): https://allthatsinteresting.com/henri-charriere-papillon

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni