HDZ: “U Zagrebu nam ne treba regionalna spalionica otpada!”

HDZ: “U Zagrebu nam ne treba regionalna spalionica otpada!”

Mikulić je istaknuo kako na lokaciji na kojoj bi se trebao graditi Centar za gospodarenje otpadom nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi. Tako je, prema njegovim riječima, samo 15.000 četvornih metara tog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba, dok vlasnici ostalih parcela nisu poznati

Zagrebački HDZ ustvrdio je kako današnja sjednica Gradske skupštine na temu gospodarenja otpadom baš i nema smisla s obzirom da na njoj ništa neće biti usvojeno. “Besmisleno je usvajanje informacije na znanje jer primiti nešto na znanje možemo i na redovnoj sjednici Gradske skupštine”, istaknuo je na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini čelnik gradskog HDZ-a Andrija Mikulić. Konferenciju je sazvao Klub gradskih zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a.

Mikulić je podsjetio je kako Zagreb još ni danas nema Plan gospodarenja otpadom, a to je pitanje koje se vuče još od 2000. godine. Ustvrdio je kako nije jasno ni zašto se u Prijedlogu Plana gospodarenja otpadom predviđa gradnja spalionice otpada s godišnjim kapacitetom od 400.000 tona, dok se u Zagrebu godišnje proizvodi oko 250.000 tona otpada. Također, istaknuo je da će nakon spaljivanja godišnje ostajati oko 10.000 tona opasnog otpada, odnosno 1000 vagona s po 1000 tona otpada.

Mikulić je istaknuo kako na lokaciji na kojoj bi se trebao graditi Centar za gospodarenje otpadom nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi. Tako je, prema njegovim riječima, samo 15.000 četvornih metara tog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba, dok vlasnici ostalih parcela nisu poznati. “Kako će to Grad otkupiti?”, upitao je ukazavši i na dvojben način sufinanciranja gradnje takvog postrojenja. Mikulić navodi kako se spominju strani ulagači, a kompleks za gospodarenje otpadom morao bi biti u vlasništvu lokalne uprave. “Ovako nam prijeti da netko treći upiše vlasništvo i napravi regionalnu spalionicu otpada”, upozorava predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Zaključio je kako je riječ o problematičnom rješenju koje će u konačnici dovesti do poskupljenja komunalni usluga.

Milivoj Špika (Blok umirovljenici zajedno) poručio je kako postoje puno jeftinija rješenja od klasične spalionice koja mogu učinkovito i na ekokloški način, bez emisije štetnih tvari riješiti problem zagrebačkog otpada. Primjenom takvog alternativnog rješenja koje košta tek jednu četvrtinu od predloženog rješenja, kroz nekoliko godina bi se zbrinulo bi se odlagališe Jakuševac i riješio dnevni komunalni otpad grada Zagreba, a sve to na, kako je rekao, “samo jenom hektru površine”. (B. J. )

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni