HDZ-ova koalicija pobijedila na izborima za Europski parlament

HDZ-ova koalicija pobijedila na izborima za Europski parlament

Temeljem ostvarenih rezultata HDZ-ova lista osvaja šest mandata, Kukuriku koalicija ima četiri mandata, ORaH jedan, a Savez za Hrvatsku ostaje bez mandata. Ispod crte ostali su Hrvatski laburisti i lista na kojoj su Nacionalni forum, HSLS, PGS

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) obradilo 99,94 % biračkih mjesta na jučerašnjim izborima za Europski parlament, lista predvođena HDZ-om osvojila je 41,43 % glasova, lista Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) 29,96 %, ORaH 9,41 %, dok je Savezu za Hrvatsku pripalo 6,88 % glasova.

Temeljem ostvarenih rezultata HDZ-ova lista osvaja šest mandata, Kukuriku koalicija ima četiri mandata, ORaH jedan, a Savez za Hrvatsku ostaje bez mandata. Ispod crte ostali su Hrvatski laburisti i lista na kojoj su Nacionalni forum, HSLS, PGS. Najviše preferencijalnih glasova dobili Ruža Tomašić i Tonino Picula.

Na listi HDZ-ove koalicije tri su kandidata dobila više od 10 % glasova te liste Ruža Tomašić 28,05 %, Andrej Plenković 18,54 %, te Marijana Petir 11,40 %. Tomašić je dobila 95 135 glasova, no ukupno najveći broj glasova dobio je na koalicijskoj listi SDP-a Tonino Picula – 116 807 glasova. Mireli Holy s ORaH-ove liste pripalo je 60,48 % odnosno 46 759 glasova. Više od 10 posto glasova liste Saveza za Hrvatsku dobili su Milan Kujundžić te Ladislav Iličić, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Tko sve ulazi u europarlament

Tako će u europarlament iz HDZ-ove koalicije Ruža Tomašić, koja je dobila najveću potporu, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. Uvjerljivo najviše glasova na listi Kukuriku koalicije osvojio je Tonino Picula, zatim Neven Mimica, pa Biljana Borzan i Jozo Radoš. No kako Mimica ide u Europsku komisiju, u Parlament bi mogao Ivan Jakovčić. Umjesto Mirele Holy u Europski će parlament Davor Škrlec. Gubitnici izbora su laburisti, zbog čega je predsjednik stranke Dragutin Lesar podnio ostavku.

SDP je izgubio u gradu Zagrebu. Koalicija okupljena oko HDZ-a dobila je 36,81 % glasova, a ona okupljena oko SDP-a tek 30,57 % glasova.

Predsjednik Ivo Josipović zahvalio je svim građanima na izlasku na izbore, posebice onima koji su ugroženi poplavama. „Želim da promoviraju europsku ideju, ali da brane hrvatske interese“, poručio je Josipović. Zahvalio je i pobjedničkoj listi. „Nadam se da će Hrvatska kroz svoje zastupnike provoditi politiku na dobrobit Europe, ali i dobrobiti Hrvatske“, zaključio je predsjednik RH.

Uspjeh ekstremnih stranaka u Europi

Inače, europske izbore obilježio je uspjeh ekstremnih stranaka. Naime, na izborima u kojem su svoje zastupnike birali glasači iz većine europskih zemalja, pravo glasa imalo je čak 400 milijuna građana Europske unije, što ove izbore čini drugima po masovnosti na svijetu, nakon izbora u Indiji. Europski izbori obilježeni su uspjehom ekstremnih, i lijevih i desnih stranaka, što se najbolje vidi po pobjedi ultradesne Nacionalne fronte u Francuskoj. Izlaznost na izborima je 43,11 %, što je neznatno bolje nego na prethodnim izborima 2009. (43%).

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni