HDZ: Nepotrebno je osnivanje neovisnog tijela za kontrolu provođenja obnove Zagreba

HDZ: Nepotrebno je osnivanje neovisnog tijela za kontrolu provođenja obnove Zagreba

“Studenti se uskoro vraćaju u dom u Cvjetnom, ali građanima će i dalje Dodao je da uskoro počinje akademska godina te će se studenti vratiti u studentski dom Cvjetno naselje, ali ljudima koji su još uvijek tamo će se osigurati adekvatni smještaj”, kaže Herman

Gradski zastupnici HDZ-a Mislav Herman i Kazimir Ilijaš u četvrtak su se na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici osvrnuli na Prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko- zagorske i Zagrebačke županije. Najavljeno je da će Zakon ponovno biti na sjednici Vlade 28. kolovoza, a drugo čitanje u Hrvatskom saboru će biti 7 rujna.

Kako je istaknuto, reakcija Vlade u obnovi Zagreba nakon potresa je bila brza i planirana. Zastupnici Herman i Ilijaš su podsjetili da je Vlada rebalansom proračuna osigurala 141 milijuna kuna kako bi se pomoglo ljudima čije su nekretnine stradale u potresu. Od tog iznosa 12.000 kuna po kućanstvu se iskoristilo za sanaciju oštećenih krovova, dimnjaka i zabatnih zidova, a dodatnih 8000 za nabavku kondenzacijskih bojlera.

Također je u studentskom domu Cvjetno naselje osiguran i smještaj ljudi koji zbog oštećenja ne mogu više boraviti u svojim kućama i stanovima .

„Trenutno je u studentskom domu smješteno 307 sugrađana, odnosno 84 obitelji i 85 samaca. Vlada je poduzela i hitne mjere kako bi se osigurala sredstva za sufinanciranje najamnine građanima koji su ostali bez doma te je što se tiče zamjenskih stanova riješeno 83 zahtjeva, 37 je u obradi, 101 zahtjev je odbijen, a 103 osobe nisu podnijele zahtjev za najam stana“, izjavio je zastupnik Herman. Dodao je da uskoro počinje akademska godina te će se studenti vratiti u studentski dom Cvjetno naselje, ali ljudima koji su još uvijek tamo će se osigurati adekvatni smještaj.

„U tijeku je priprema sadržaja i kriterija za novi javni poziv kako bi se osigurao smještaj preostalih sugrađana koji su u studentskom domu Cvjetno naselje. Tako da nema straha da će početkom akademske godine netko od njih ostati bez smještaja“, istaknuo je Herman. Spomenuo je da je Europska komisija odobrila da se iz Fonda solidarnosti EU-a isplati predujam u iznosu od 88,9 milijuna kuna za obnovu Zagreba, što je do sada najveći isplaćeni predujam.

„Europska komisija će dovršiti analizu zahtjeva hrvatske vlasti i predložiti iznos pomoći koji bi trebao iznositi više od 500 milijuna eura. Osiguran je i zajam Svjetske banke od 170 milijuna eura, od čega je 150 milijuna za obnovu bolnica, a 50 milijuna za obnovu škola“, rekao je Herman. Poručio je da je stav HDZ-a da se obnova Zagreba ne može temeljiti na populizmu i aktivizmu već na ozbiljnom zakonskom okviru i adekvatnom financiranju.

Na upit novinara Herman je komentirao i prijedlog platforme Možemo o osnivanju jedne centralne institucije za provođenje obnove Zagreba što se pokazalo ključnim na primjeru obnove Dubrovnika nakon potresa, a takva institucija bi prema platformi Možemo trebao biti Zavod za obnovu Zagreba.

„Po sadašnjem Prijedlogu zakona planira se donošenje kako Savjeta za obnovu, tako i Fonda za obnovu te u ovom trenutku donošenje jednog tijela koji bi kontrolirao rad ostalih tijela je nepotrebno. Fond i Savjet za obnovu su u potpunosti dovoljni da se adekvatno provede obnova Zagreba”, kazao je Herman. Dodao je da iako je ova dva tijela imenovala Vlada, ona su neovisna te će se obnova Zagreba provoditi transparentno .

„HDZ nije protiv osnivanja neovisnog tijela ali u ovom trenutku nije potrebno. Nagomilavanjem tijela bi se samo usporio proces obnove Zagreba“, izjavio je Herman.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni